FSANP: Doar 73 de condamnaţi pentru abuz în serviciu erau în detenţie; scuze ar trebui cerute victimelor infracţiunilor şi angajaţilor din penitenciare

FSANP: Doar 73 de condamnaţi pentru abuz în serviciu erau în detenţie; scuze ar trebui cerute victimelor infracţiunilor şi angajaţilor din penitenciare

În penitenciarele din România se aflau, la 30 ianuarie 2018, 73 de condamnaţi pentru abuz în serviciu, cifră care s-a redus semnificativ după aplicarea recursului compensatoriu, dar erau, în schimb, mii de criminali, tâlhari, violatori, traficanţi de droguri cărora nu trebuie să le ceară cineva scuze, susţin reprezentaţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"La 30 ianuarie 2018 se aflau exact 73 de condamnaţi pentru abuz în serviciu în penitenciare. Niciunul n-a deturnat banii copiilor defavorizaţi. Domnul Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi recent condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru infracţiuni de abuz în serviciu, a declarat că îşi cere "iertare de la miile de români, care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi prin tribunale pe baza aceloraşi articole sovietice (...)". Nu comentăm construcţia frazei, emoţia momentului explică scăpările, dar, pentru conformitate, precizăm că în penitenciarele româneşti, la 30 ianuarie 2018, se aflau în detenţie exact 73 de condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 2 şi 5 ani pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Această cifră s-a redus sensibil după aplicarea legii recursului compensatoriu. În penitenciare sunt în schimb mii de criminali (6.156), tâlhari (4.387), condamnaţi pentru furturi (5.190), violatori (1.979), traficanţi de droguri (1.434) şi condamnaţi pentru înşelăciune (997). Nu există niciun motiv ca cineva să le ceară scuze. Nici măcar un viitor coleg, actual demnitar al Statului Român", se menţionează în comunicatul semnat de preşedintele Federaţiei, Sorin Dumitraşcu.

Acesta subliniază că după aplicarea legii graţierii 1 din cinci condamnaţi pentru aceste infracţiuni au fost puşi în libertate şi că scuzele ar trebui adresate "zecilor de mii de victime ale infracţiunilor" şi angajaţilor din penitenciare, care au de recuperat un milion de ore neplătite.

"Reamintim că, după aplicarea legii graţierii mascate, 1 din 5 condamnaţi pentru infracţiunile de mai sus au fost puşi în libertate. Astăzi sunt aşadar liberi pe stradă şi comit alte infracţiuni mii de criminali, violatori, tâlhari şi hoţi. Statistic peste 70% din cei peste 5.000 de beneficiari se vor întoarce făcând alte mii de victime. Ca o curiozitate statistică, domnul Liviu Dragnea este singurul condamnat pentru infracţiuni de abuz în serviciu, care a instigat la deturnarea banilor destinaţi pentru asistenţa socială. Banii destinaţi copiilor orfani sau plasaţi în grija statutului ori a persoanelor defavorizate, au fost astfel folosiţi în interes de partid pentru plata unor sinecurişti. În acest context, îl informăm pe domnul Liviu Dragnea că Penitenciarul Giurgiu are un grad de ocupare de 87,21%, dar că ministrul Justiţiei a avut grijă să-l clasifice ca fiind în condiţii improprii, deşi este unul dintre cele 3 penitenciare construite după 1989. Va avea, deci, spaţiu suficient şi va beneficia şi de reducere de pedeapsă dacă va fi repartizat la acest penitenciar pe baza criteriului domiciliului. Aşadar, dacă simte nevoia să ceară cuiva iertare, îi recomandăm domnului Liviu Dragnea să se aibă în vedere milioanele de români pe care i-a minţit, zecile de mii de victime ale infracţiunilor care n-au primit nicio despăgubire şi miile de angajaţi din penitenciare care, deşi lucrează în condiţii improprii, încă mai au de recuperat o datorie de peste 1 milion de ore suplimentare neplătite. Ar fi un început. Din păcate, însă, n-o va face. A inventat "statul paralel" aşa cum înaintaşi ai domniei sale au inventat "agenturili străine", ori - mai târziu, după Revoluţie - "elementele reacţionare"", se mai spune în comunicat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat vineri că îşi cere iertare "miilor de români care stau în puşcării sau sunt târâţi prin tribunale" din cauza unui articol neconstituţional pentru că s-a lungit mult elaborarea Codului penal, precizând că maniera de până în prezent, din Parlament, s-a dovedit a fi una greşită.

"Îmi cer iertare celor care ne privesc şi miilor de români care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi în tribunale pe baza aceluiaşi articol, iar alţii sunt târâţi pe la DNA şi mai sunt şi alte mii sau zeci de mii care nici măcar nu ştiu că au dosare. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului penal. Probabil că n-or să mă ierte. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o, de a avea o abordare procedural corectă în Parlament s-a dovedit că a fost una greşită, pentru că în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea procedurilor normale - dezbateri, adoptare şi promulgare. Orice lege, dacă e vorba de Fondul Suveran de Dezvoltare, dacă e vorba de alte legi cu influenţă economică pozitivă sau socială, legile Justiţiei, toate sunt atacate, toate sunt retrimise, doar-doar să nu se mai pună în practică. Doar-doar până atunci să se dea Guvernul jos, reuşesc să distrugă PSD şi majoritatea parlamentară", a declarat liderul PSD. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”