''Fumatul ultra-pasiv'' prezintă riscuri pentru sănătate (studiu)

''Fumatul ultra-pasiv'' prezintă riscuri pentru sănătate (studiu)

Mirosul de tutun care anunţă intrarea unui fumător într-o încăpere ar putea prezenta riscuri pentru sănătate, pe lângă faptul că este neplăcut, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale din Statele Unite, relatează AFP.

Reziduurile prezente în fumul de ţigară se pot infiltra în încăperi bine ventilate, depunându-se pe îmbrăcămintea, pielea şi părul persoanelor şi apoi evaporându-se lent în timp, conform rezultatelor studiului, publicat în revista Science Advances.

Aceste reziduuri de fum, numite "thirdhand smoke" (fum terţiar), pot provoca "fumatul ultra-pasiv". Prin plasarea unui dispozitiv high-tech de prelevare în conductele de aerisire ale unui cinematograf din Germania, unde fumatul este interzis de peste 15 ani, oamenii de ştiinţă au stabilit că "fumul terţiar" a expus spectatorii la un "fumat ultra-pasiv", echivalent cu una până la 10 ţigări, în funcţie de substanţe.

Timp de patru zile, nivelurile a 35 de substanţe chimice legate de tutun au crescut pe măsură ce spectatorii au intrat în sala de cinema. Acestea includ substanţe chimice care pot provoca cancer, cum ar fi benzenul şi formaldehida.

"Studiul nostru stabileşte faptul că există o depunere substanţială de componente ale 'fumului terţiar' de către fumători aflaţi într-o încăpere unde este interzis fumatul", a spus Drew Gentner, unul dintre autorii studiului.

El a recunoscut însă că determinarea nivelului precis al riscurilor pentru sănătate depăşeşte studiul actual şi poate depinde de o varietate de factori, inclusiv de frecvenţa expunerii la substanţe chimice şi de proximitatea persoanelor care reprezintă sursa de emisie a acestor poluanţi.

Fumatul pasiv clasic a fost studiat zeci de ani. El creşte riscul de probleme cardiace şi de cancer pulmonar, deşi nivelul exact de risc a fost contestat de studii recente. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...