Furtuna tropicală Hilary se dezlănțuie asupra sudului Californiei VIDEO

Furtuna tropicală Hilary se dezlănțuie asupra sudului Californiei VIDEO

Prima furtună tropicală care a lovit Los Angeles în mai bine de 80 de ani a declanșat inundații în zone din sudul Californiei, zone mai obișnuite cu seceta, în timp ce oficialii au îndemnat populația să rămână în siguranță și au început să calculeze costul pagubelor.

Furtuna tropicală Hilary face ravagii FOTO Profimedia

Serviciul Național de Meteorologie a retrogradat uraganul la rangul de depresiune tropicală, dar nu înainte ca guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, să declare stare de urgență pentru o mare parte din sudul Californiei, cu avertizări de inundații rapide până cel puțin la ora 3 dimineața (1000 GMT) luni, scrie reuters.com.

Zonele muntoase și deșertice ar putea primi între 120 și 250 mm de ploi rare, atât cât văd de obicei deșerturile într-un an, potrivit meteorologilor.

Primarul orașului Los Angeles, Karen Bass, a declarat că este în continuare îngrijorată că oamenii ar putea lăsa garda jos dacă Hilary i-a lăsat inițial nevătămați, dar mai târziu benzile furtunii s-au întors pentru a-i surprinde pe cei care nu erau pregătiți.

"Știm că situația s-ar putea înrăutăți mult mai mult", a declarat Bass la o conferință de presă duminică. "Îngrijorarea mea este că oamenii vor fi puțin disprețuitori și vor ieși afară când avem nevoie ca oamenii să rămână acasă, să fie în siguranță".

Centrul lui Hilary ar urma să se deplaseze rapid în Nevada luni, iar furtuna ar urma să se disipeze în cursul zilei, a precizat serviciul meteorologic.

Furtuna tropicală Hilary

Furtuna tropicală Hilary

Furtuna trecuse spre nord prin peninsula Baja California din Mexic. Aceasta a ucis cel puțin o persoană în Mexic, declanșând inundații fulgerătoare și măturat drumuri.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat torenți furioși și noroioși care se revărsau pe străzile erodate.

A trecut granița duminică după-amiază, lovind comitatul San Diego cu prima furtună tropicală înregistrată vreodată și devenind prima care lovește comitatul Los Angeles din 1939 încoace.

San Bernardino County, la est de Los Angeles, a ordonat evacuarea orașelor din munți și văi, unde imaginile de pe rețelele de socializare arătau torente de apă, noroi, pietre și copaci.

În comitatul Ventura, mai populat și situat la nord-vest de Los Angeles, Serviciul Național de Meteorologie a avertizat că sunt inundații care pun în pericol viața oamenilor din cauza ploilor abundente, care au aruncat până la 5 cm (2 inch) de ploaie în decurs de două ore.

Președintele american Joe Biden a ordonat agențiilor federale să deplaseze personal și provizii în regiune.

Oficialii au declarat că cele 75.000 de persoane fără adăpost din comitatul Los Angeles au fost deosebit de vulnerabile, la fel ca și canioanele de pe dealuri și zonele recent denudate de incendii.

Ca măsură de precauție, cele mai mari două districte școlare din stat, din Los Angeles și San Diego, au anulat școala luni.

Furtuna i-a uimit pe oamenii din orașul Rancho Mirage, aflat în apropiere, unde apa și resturile s-au năpustit asupra drumurilor închise și au blocat cel puțin o camionetă în apă care a ajuns aproape până la partea superioară a platformei sale.

"Este de-a dreptul uimitor. Nu am văzut niciodată așa ceva", a declarat Sean Julian, în vârstă de 54 de ani, un locuitor al orașului. "Văd mult mai mulți copaci căzuți. Și este un copac mare care tocmai a căzut acolo și probabil că nu ar trebui să fiu aici".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat