Gabriel Resources cere despăgubiri României din cauza opririi proiectul minei de aur Roșia Montană

Gabriel Resources cere despăgubiri României din cauza opririi proiectul minei de aur Roșia Montană

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că vineri va da în judecată România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari deoarece Guvernul de la București a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roșia Montană în urma protestelor de stradă, transmite AP.

Compania canadiană susține că România a încălcat "tratatul de investiții acordând licență și apoi blocând implementarea" proiectelor "fără un proces echitabil și fără compensații".

Jonathan Henry, directorul general al Gabriel Resources, susține că firma "a acționat cu bună credință și a respectat toate cerințele legale și ale autorităților de reglementare care se aplică în România și în UE", pentru a obține permisele pentru mină.

Compania canadiană a obținut în 1999 o licență de explorare pentru proiectul minei de aur Roșia Montană, în care Gabriel Resources deține o participație de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deține 19,31%.

Proiectul ar fi reprezentat cea mai mare mină de aur din Europa iar Gabriel Resources susține că ar fi injectat până la 24 de miliarde de dolari în economia țării.

Dar perspectiva deschiderii minei a provocat ample proteste de stradă din cauza folosirii cianurii în procesul de extracție, astfel încât Guvernul și-a retras sprijinul pentru proiect în 2014.

România trebuie să răspundă plângerii la începutul anului viitor. Tribunalul va audia părțile în septembrie 2019.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina