Gafă a unui important demnitar al UE cauzată de o hartă cu Kosovo plasat în interiorul frontierelor Serbiei

Gafă a unui important demnitar al UE cauzată de o hartă cu Kosovo plasat în interiorul frontierelor Serbiei

O hartă aflată în biroul reprezentantului special al UE pentru Balcanii Occidentali, Miroslav Lajcak, a stat la originea unei gafe întrucât plasa Kosovo în interiorul graniţelor Serbiei, în final oficialitatea europeană trebuind să precizeze pe Twitter că intenţia sa nu a fost aceea de a defini Kosovo ca parte a Serbiei, a informat joi politico.eu.

Foto: (c) Miroslav Lajčák / Twiter.com


Incidentul a avut loc după ce, în această lună, Lajcak a publicat pe Twitter o imagine în care ele apare în timpul unei videoconferinţe, în faţa unei hărţi ce pare să plaseze Kosovo în interiorul frontierelor internaţionale ale Serbiei.

Foto: (c) Miroslav Lajčák / Twiter.com


La câteva săptămâni, demnitarul european a folosit acelaşi decor în timpul interviului acordat unui think-tank.

Foto: (c) Miroslav Lajčák / Twiter.com


Folosirea acestei hărţi a fost taxată în spaţiul online drept o gafă grosolană.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, la zece ani după un război soldat cu mii de morţi şi care practic a pus capăt controlului sârb asupra teritoriului. Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de ţări, inclusiv 22 dintre cele 27 de state membre UE.

​​​​​​​Foto: (c) Miroslav Lajčák / Twiter.com


Dar Serbia priveşte Kosovo ca pe o provincie rebelă de-a sa şi, cu sprijinul Rusiei şi al Chinei, a blocat perspectiva aderării teritoriului la ONU. În condiţiile în care nu există o poziţie unanimă între membrii săi în acest dosar, Uniunea Europeană ca întreg nu a adoptat o poziţie fermă cu privire la statutul Kosovo - deşi harta din spatele lui Miroslav Lajčák a fost interpretată de kosovari drept o reflexie a poziţiei Belgradului.

Foto: (c) Miroslav Lajčák / Twiter.com


''Hărţile contează!'', a reacţionat pe Twitter şefa diplomaţiei kosovare, Meliza Haradinaj , care a precizat că i-a trimis demnitarului european o 'hartă corectă'', prin curier diplomatic. Ea a adăugat că a lucra cu ''hărţi zombie este absolut neprofesionist''.


Un purtător de cuvânt al Serviciului diplomatic european a încercat să minimalizeze importanţa incidentului, subliniind că oamenii ar trebui să ''se concentreze pe probleme reale care contribuie la avansarea dialogului în loc să încerce să fabrice poveşti false''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”