Galați: Alunecarea de teren de la Izvoarele se apropie de sat

Galați: Alunecarea de teren de la Izvoarele se apropie de sat

Alunecarea de teren din satul gălățean Izvoarele a înaintat cu aproximativ 30 de centimetri în ultimele ore, depășind țărușii-martor amplasați de ISU și se apropie de cele șase case aflate în apropiere, a declarat luni primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

"A mai avansat alunecarea, a trecut de martorii amplasați cu cel puțin 30 de centimetri și se apropie de case. Sunt aproape și școala și biserica. E mai dificil față de data trecută, dar ținem legătură cu ISU și monitorizăm în permanență ceea ce se întâmplă", a spus Dragomir.

O alunecare de teren a avut loc, duminică , în satul gălățean Izvoarele din comuna Slobozia Conachi, existând posibilitatea ca, dacă fenomenul va continua, șase familii să fie evacuate din propriile gospodării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, maior Eugen Chiriță, alunecarea de teren se manifestă în interiorul satului, pe o deschidere de aproximativ 60 de metri și pe o lungime de o sută de metri, la o distanță de aproximativ 50 de metri de șase gospodării în care se află 14 persoane.

Zona afectată de alunecare a fost împrejmuită și s-au montat țăruși-martori și benzi delimitatoare, pentru a se stabili dacă fenomenul continuă și în ce ritm.

Totodată, autoritățile locale au notificat cele șase familii care locuiesc în apropierea zonei afectate de alunecare că, dacă fenomenul va avansa, este posibil să fie evacuate.

Se pare că alunecarea de teren ar putea avea drept cauză precipitațiile abundente din ultimele zile.

În luna martie, lângă satul Izvoarele, la o distanță de aproximativ un kilometru față de actuala alunecare, s-a produs o altă alunecare de teren cu o lungime de aproximativ 300 de metri și o lățime de 250 de metri, care până la urmă a staționat.

Localitatea Izvoarele este cunoscută ca fiind situată într-o zonă seismică deosebită, în anul 2013 fiind înregistrate, de la finele lunii septembrie și până în noiembrie, nu mai puțin de 437 de seisme, de diferite intensități, unele însoțite și de zgomote puternice. Alte 30 de cutremure, unele cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie și octombrie 2014, iar la sfârșitul lunii octombrie 2015 s-au semnalat patru cutremure într-o singură zi. După mai multe măsurători ale specialiștilor de la INFP, aceștia au precizat că seismele sunt de natură tectonică și nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun și acum producerea seismelor, dar și alunecările de teren.

AGERPRES/(A, AS — autor: Dan Paic, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...