Galaţi: Arhiepiscopul Dunării de Jos a împlinit în Joia cea Mare rânduiala spălării picioarelor

Galaţi: Arhiepiscopul Dunării de Jos a împlinit în Joia cea Mare rânduiala spălării picioarelor

În Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, a împlinit după tradiţie rânduiala spălării picioarelor, informează, joi, Biroul de presă al eparhiei.

Potrivit sursei citate, cu acest prilej, în cadrul unui program misionar şi social-filantropic derulat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Galaţi, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală au participat la slujbă mulţi copii, între aceştia fiind şi copii ucraineni, găzduiţi în această perioadă în Campusul studenţesc din Galaţi.

Copiii şi credincioşii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian cu Sfintele Taine.

După rugăciunea Amvonului, ierarhul Dunării de Jos a împlinit pilda de dragoste şi îndemnul dumnezeiesc la smerenie şi iubire faţă de aproapele nostru prin săvârşirea ceremonialului spălării picioarelor.

În acest an, beneficiarii acestei rânduieli ritual au fost 12 copii din localităţile Griviţa şi Călmăţui, judeţul Galaţi, cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse.

La momentul liturgic cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa s-a încins cu ştergar şi a săvârşit ritualul respectiv celor 12 "mici ucenici", după care le-a oferit făclii aprinse.

Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de igienă personală şi dulciuri în cadrul programului eparhial "Ne înnoim de Sfintele Paşti", derulat în această perioadă în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

De asemenea, după slujbă, în cadrul aceluiaşi program eparhial, toţi copiii veniţi la Catedrală au primit daruri pascale şi produse de igienă în valoare de peste 11.000 lei.

Multe dintre programele social-filantropice organizate în aceste zile îi au ca beneficiari pe refugiaţii ucraineni care şi-au găsit liniştea şi pacea în zona Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre exemplul de smerenie pe care Mântuitorul Hristos l-a oferit ucenicilor Săi, dar şi despre îndemnul şi invitaţia pe care o face tuturor la smerenie şi la întoarcerea către Lumină, Bucurie şi Înviere. AGERPRES / (AS - autor: Dan Paic, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia