Galaţi: Începe eutanasierea porcilor în focarul de pestă porcină africană de la Tudor Vladimirescu

Galaţi: Începe eutanasierea porcilor în focarul de pestă porcină africană de la Tudor Vladimirescu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, întrunit în şedinţă extraordinară marţi dimineaţă la Prefectura Galaţi, a decis ca inspectorii sanitar-veterinari să procedeze la eutanasierea porcilor din localitatea Tudor Vladimirescu, unde, la finele săptămânii trecute, au fost descoperite două focare de pestă porcină africană.

Potrivit datelor oficiale, în comună s-ar afla 223 de porci, însă rămâne de văzut câţi vor mai fi găsiţi de inspectorii sanitar-veterinari, având în vedere practica localnicilor care, în ultima lună, şi-au sacrificat animalele, depozitând carnea la congelator.

De asemenea, s-a decis interzicerea ieşirii din exploataţie a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, a ustensilelor şi a altor obiecte care pot transmite boala.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Galaţi a decis şi vânarea tuturor porcilor mistreţi din Fondul de Vânătoare 42 Zătun, acolo unde, vineri, a fost descoperit cadavrul unui mistreţ purtător al pestei porcine africane.

Porcul mistreţ, mort, un exemplar în vârstă de 18 luni, a fost descoperit, vineri, de un cetăţean, pe raza fondului de vânătoare Zătun 42, iar, potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi, Carmen Stroia, rezultatul analizelor de laborator al probelor prelevate a indicat faptul că animalul era bolnav de pestă porcină africană.

În consecinţă, s-a luat decizia uciderii celor aproximativ 25 de porci mistreţi, câţi se estimează că trăiesc pe o rază de 13 km în jurul fondului de vânătoare Zătun. De asemenea, în celelalte fonduri de vânătoare a fost majorată cota de vânătoare cu 111 porci mistreţi.

Directorul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv, Adrian Alexandru, a declarat însă că vânătorii evită să participe la împuşcarea preventivă a porcilor mistreţi, de teamă să nu aducă în propriile gospodării boala.

El a precizat că, până în prezent, pe fondurile de vânătoare din Galaţi au fost vânaţi 27 de porci, fără a se identifica vreun caz de pestă porcină africană.

În judeţul Galaţi, în afară de Tudor Vladimirescu, alte focare de pestă porcină africană s-au mai confirmat la Suceveni, Vameş, Cavadineşti şi în extravilanul municipiului Galaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...