Gambia: Yahya Jammeh declară la postul național de televiziune că părăsește puterea

Yahya Jammeh a anunțat sâmbătă la televiziunea de stat din Gambia că va părăsi puterea, după discuții de ultimă oră cu mediatorii internaționali și sub amenințarea unei intervenții militare vest-africane, transmite AFP.

"Am decis astăzi (vineri) să părăsesc conducerea acestei mari națiuni, cu o infinită gratitudine față de toți gambienii", a declarat Yahya Jammeh.

La conducerea Gambiei din 1994, Yahya Jammeh a refuzat să îi cedeze puterea lui Adama Barrow în pofida înfrângerii sale la prezidențialele de la 1 decembrie al căror rezultat îl contestă.

Yahya Jammeh a declarat că plecarea sa, după săptămâni de criză, ține numai de decizia sa, în pofida unei foarte puternice presiuni exercitate de liderii din Africa de Vest pentru a se retrage și în ciuda unei operațiuni militare vest-africane pe teritoriul Gambiei, operațiune în prezent suspendată în așteptarea rezultatelor medierii în curs.

Această mediere a ultimei șanse a fost dusă la Banjul de președintele Guineei, Alpha Condé, și Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz.

"Decizia mea de astăzi nu a fost dictată de orice altceva decât interesul suprem al poporului gambian și al scumpei noastre țări", a dat asigurări Yahya Jammeh la televiziune.

O sursă mauritaniană apropiată dosarului a informat vineri seară AFP că lucrurile erau "aproape reglate". "Jammeh a acceptat să părăsească puterea. Negocierile privesc locul exilului său și condițiile care trebuie să însoțească acest exil", a declarat sursa citată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!