Gambia: Yahya Jammeh declară la postul național de televiziune că părăsește puterea

Gambia: Yahya Jammeh declară la postul național de televiziune că părăsește puterea

Yahya Jammeh a anunțat sâmbătă la televiziunea de stat din Gambia că va părăsi puterea, după discuții de ultimă oră cu mediatorii internaționali și sub amenințarea unei intervenții militare vest-africane, transmite AFP.

"Am decis astăzi (vineri) să părăsesc conducerea acestei mari națiuni, cu o infinită gratitudine față de toți gambienii", a declarat Yahya Jammeh.

La conducerea Gambiei din 1994, Yahya Jammeh a refuzat să îi cedeze puterea lui Adama Barrow în pofida înfrângerii sale la prezidențialele de la 1 decembrie al căror rezultat îl contestă.

Yahya Jammeh a declarat că plecarea sa, după săptămâni de criză, ține numai de decizia sa, în pofida unei foarte puternice presiuni exercitate de liderii din Africa de Vest pentru a se retrage și în ciuda unei operațiuni militare vest-africane pe teritoriul Gambiei, operațiune în prezent suspendată în așteptarea rezultatelor medierii în curs.

Această mediere a ultimei șanse a fost dusă la Banjul de președintele Guineei, Alpha Condé, și Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz.

"Decizia mea de astăzi nu a fost dictată de orice altceva decât interesul suprem al poporului gambian și al scumpei noastre țări", a dat asigurări Yahya Jammeh la televiziune.

O sursă mauritaniană apropiată dosarului a informat vineri seară AFP că lucrurile erau "aproape reglate". "Jammeh a acceptat să părăsească puterea. Negocierile privesc locul exilului său și condițiile care trebuie să însoțească acest exil", a declarat sursa citată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

3 Așa o fi?

4 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

5 Mai există DNA?