Gardienii Revoluției au fost desfășurați în Yemen

Gardienii Revoluției au fost desfășurați în Yemen

Comandanți și consilieri ai Gardienilor Revoluției Islamice de elită din Iran sunt pe teren în Yemen și joacă un rol direct în atacurile rebelilor Houthi asupra traficului comercial din Marea Roșie. IRGC a trimis și operatori de rachete și drone în Yemen, precum și personal care oferă sprijin tactic de informații rebelilor houthi, au declarat oficiali din SUA și Orientul Mijlociu.

Paradă militară Teheran FOTO EPA-EFE

IRGC, prin intermediul forței sale Quds, a supravegheat și transferul către houthi a dronelor de atac, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice cu rază medie de acțiune utilizate într-un șir de lovituri asupra navelor din Marea Roșie și a țintelor israeliene în ultimele săptămâni, au spus acești oficiali.

Prezența IRGC în Yemen este coordonată de generalul Abdul Reza Shahlai, pe care administrația Trump a încercat să îl asasineze într-un atac cu dronă în Yemen în 2020. Serviciile secrete americane consideră că Shahlai, care trăiește la Teherat și este comandantul adjunct al Forței Quds, este profund implicat în operațiunile teroriste de peste mări ale Teheranului, între care tentativa de asasinat asupra ambasadorului Arabiei Saudite la Washington (2011) și atacurile împotriva personalului american din Irak.

Luna trecută, Casa Albă a declasificat unele informații legate de sprijinul Iranului pentru Houthi, inclusiv în ceea ce privește serviciile de informații și sprijinul în privința țintelor. Dar nu a făcut referire la prezența IRGC pe teren în Yemen sau la rolul lui Shahlai în operațiunile Houthi..

Actuali și foști oficiali militari americani spun că Iranul i-a transformat pe Houthi într-o rotiță centrală în Axa Rezistenței, sistemul de alianțe regionale al Teheranului din care fac parte Hamas în teritoriile palestiniene, Hezbollah în Liban și milițiile irakiene și siriene și care permite Iranului să proiecteze puterea militară dincolo de granițele sale, oferind în același timp o anumită negare a implicării în operațiuni militare sau teroriste.

„Iranul își permite luxul de a lupta în mod real în ceea ce eu aș numi o operațiune ascunsă, cu diverși iranieni pe teren, oameni din Forța Quds, pe teren [în Yemen]", a declara săptămâna trecută generalul în retragere Kenneth McKenize, fost comandant al forțelor americane în Orientul Mijlociu, la un forum privind criza de la Marea Roșie. „În primul rând, au purtat un război major împotriva Arabiei Saudite și a Yemenului, iar acum sufocă transportul maritim mondial în [strâmtoarea] Bab-el-Mandeb la un preț foarte, foarte mic pentru Iran”, subliniat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat