„Găsește și distruge”: Noile arme furnizate de SUA Ucrainei vizează artileria rusă

„Găsește și distruge”: Noile arme furnizate de SUA Ucrainei vizează artileria rusă

În cadrul noii tranșe de ajutor militar, în valoare de 775 de milioane de dolari, SUA trimit pentru prima dată Ucrainei drone ScanEagle pentru țintirea artileriei, precum și obuziere de 105 mm și cartușe antitanc pentru puștile Carl Gustaf, a anunțat vineri Pentagonul, potrivit DefenseNews.

SUA trimit pentru prima dată Ucrainei drone ScanEagle FOTO WIKIPEDIA

Cel mai recent pachet de ajutor militar american pentru Ucraina cuprinde și racheta antiradar de mare viteză AGM-88, care va permite forțelor ucrainene să ochească radarele rusești în războiul focusat pe artilerie. Dezvăluirea noii liste de arme marchează o premieră: Pentagonul n-a mai oferit până acum detalii despre furnizarea de rachete anti-radar de mare viteză (HARM) către Ucraina.

„Ucraina a folosit cu succes aceste rachete. Le-a integrat cu succes pe aeronavele sale. Și acest lucru permite Ucrainei să vâneze și să distrugă radarele rusești”, a declarat jurnaliștilor un oficial înalt din domeniul apărării. Pentagonul a permis oficialului să facă comentarii sub condiția anonimatului.

Pentagonul trimite 15 drone ScanEagle – o dronă mică, cu autonomie de peste 20 de ore, de joasă altitudine, produsă de Insitu și folosită pentru recunoaștere, furnizată în scopul de a ghida artileria ucrainene. Alte echipamente oferite în premieră sunt 16 obuziere de 105 mm (cu 36.000 de cartușe de artilerie), precum și 1.500 de rachete antitanc TOW (tube-launched, optically tracked, wire-guided) pentru puștile Carl Gustaf furnizate de aliați ai SUA.

Ajutorul include, de asemenea, 40 de vehicule tactice MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), 50 de camioane Humvee și 1.000 de sisteme de rachete antitanc Javelin.

„Aceste capacități sunt calibrate cu atenție pentru a face cea mai mare diferență pe câmpul de luptă și pentru a consolida poziția Ucrainei la masa negocierilor”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

Războiul Rusia-Ucraina dă Pentagonului o lecție despre Pacific

La aproximativ o lună și jumătate după ce Pentagonul a anunțat că va susține un nou contract pentru sisteme antiaeriene cu rază medie de acţiune NASAMS (Sistem norvegiano-american avansat de rachete sol-aer ), este de așteptat ca acesta să fie livrat Ucrainei în următoarele două-trei luni. Sistemul este dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia).

Moscova, cu ochii pe HIMARS

„Rusia analizează atent tehnică occidentală capturată, sub formă de trofeu, în Ucraina, pentru a vedea calitatea ei, lucru care ne va ajuta să adaptăm propriile arme. Iniţial, toată lumea vorbea despre revoluționarele sisteme Javelin şi despre „drone unice”. În ultima perioadă, rolul de super-armă a fost preluat de HIMARS şi alte sisteme din aceeaşi categorie. Dar şi aceste arme se macină (n.red. se strică) în luptă”, comenta acum o săptămână ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

SUA au abrobat o asistență de securitate de 40 de miliarde de dolari

Acest nou pachet vine la doar câteva zile după ce SUA au anunțat o asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de un miliard de dolari. Acesta a inclus muniție suplimentară pentru cele 16 sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), furnizate de SUA Ucrainei.

Forțele ucrainene au folosit HIMARS pentru a efectua atacuri asupra infrastructurii logistice rusești, slăbind pozițiile ruse. „Vedeți această slăbire a forțelor ruse din Ucraina, dar cu efecte asupra sustenabilității lor pe termen lung”, a spus oficialul american al apărării.

Noul pachet face parte din asistența economică și de securitate în valoare de 40 de miliarde de dolari aprobată de Congres și promulgată în luna mai. Este cel de-al 19-lea pachet de arme și echipamente militare furnizat Ucrainei de la începutul războiului, la 24 februarie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...