Gata cu minciuna și manipularea! Predoiu a cerut Secției Speciale și DNA statisticile privind numărul dosarelor de corupție în care sunt vizați magistrați

Gata cu minciuna și manipularea! Predoiu a cerut Secției Speciale și DNA statisticile privind numărul dosarelor de corupție în care sunt vizați magistrați

Gata cu minciuna și manipularea! Predoiu a cerut Secției Speciale și DNA statisticile privind numărul dosarelor de corupție în care sunt vizați magistrați.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cere Parchetului General și Direcției Naționale Anticorupție statisticile privind dosarele de corupție în care au fost implicați magistrați, instrumentate de DNA, dar și de controversate Secție specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Cătălin Predoiu s-a întâlnit luni cu procurorul general interimar Bogdan Licu și cu șeful DNA Călin Nistor, discuțiile vizând dosarele de corupție în care au fost implicați magistrați, instrumentate de DNSA, respectiv Secția specială.

"În calitate de ministru al Justiției, voi analiza statisticile pe care le-am solicitat de la PICCJ și DNA privind numărul dosarelor instrumentate de SIIJ, respectiv DNA, în care au fost implicați magistrați. Orice document de politici publice pe care ministerul l-ar putea emite în perioada următoare va fi fundamentat pe baza unei analize riguroase a situației reale din teren. Ministerul Justiției își va fundamenta toate deciziile de politică publică, inclusiv cele privind politica penală, dar și inițiativele legislative, pe baza datelor și cifrelor concrete, fără să fie influențat de percepțiile publice vehiculate pe o temă sau alta”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întâlnirii, a transmis Ministerul Justiției, marți, printr-un comunicat de presă.

Ministerul Justiției mai spune că va continua consultările pentru a identifica, împreună cu partenerii instituționali, soluții pentru crizele care afectează justiția. De asemenea, Cătălin Predoiu va consulta și evaluările interne din cadrul aparatului ministerului, "serios afectat de politica de resurse umane aplicată în perioada 2016 – 2019”.

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este una dintre măsurile asumate de PNL în acordul politic semnat cu USR, pentru susținerea Guvernului Orban.

Întrebat, la instalarea în funcție, dacă va desființa controversata secție de anchetare a magistraților, Cătălin Predoiu spunea că lucrurile nu pot rămâne așa cum sunt acum, iar abordarea Guvernului PNL este către modificarea legislativă în Parlament, unde în ultima perioadă "s-au mai schimbat mințile".

Preşedintele Klaus Iohannis i-a spus lui Cătălin Predoiu, la preluarea mandatului de ministru al Justiției, că are o sarcină dificilă în această calitate pentru că legile justiţiei "au fost masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament”, dar că este "bine că s-a schimbat această majoritate”.

"Trebuie reluată discuţia aşa cum trebuia făcută de la început, împreună cu profesioniştii din sistem, împreună cu forurile cu care suntem parteneri - GRECO, Comisia Europeană, împreună cu politicienii de bună credinţă, iar acolo unde se găseşte că modificările au fost bune, să fie lăsate, iar acolo unde se găseşte că au fost eronate, să fie corectate”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis i-a mai transmis lui Cătălin Predoiu că trebuie să vină cu o "gândire” în domeniul Codurilor penale, care să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”