Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de ani, iar în primăvară a făcut „o formă dură de Covid”

Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de ani, iar în primăvară a făcut „o formă dură de Covid”

Omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul Tofan Grup Internațional, a murit vineri, la vârsta de 61 de ani, în urma unui cancer de pancreas. Anunțul a fost făcut chiar de fiul său, Adrian Tofan, care a precizat că, în primăvară, Tofan-senior „a făcut o formă dură de Covid”. Adrian Tofan a anunțat pe contul său de Facebook că tatăl său a fost diagnosticat cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni și splină, pe 26 august 2021.

În primăvară, Gelu Tofan a trecut printr-o „formă dură de Covid”. „S-a vindecat, iar de atunci s-a plâns de lipsă de putere şi a început să scadă în greutate”, dezvăluie fiul său.

Gelu Tofan a făcut analize medicale amănunțite și a aflat că are cancer pancreatic în faza terminală, „inoperabil”. Atât el, cât și familia sa au considerat că „nu merită chinul prelungit” al tratamentului cu citostatice, întrucât şansele de reuşită erau „spre zero”, scrie Ziaristii.com .

Retras la Todireni, slujba de înmormântare la Dămideni

„Tata şi-a trăit ultimele săptămâni din viaţă în satul natal, Todireni, din judeţul Botoşani”, a scris Adrian Tofan.

Într-o a doua postare pe Facebook, acesta a anunțat că slujba de înmormântare a tatălui său va avea loc duminică, 24 octombrie, de la ora 13.00, la Biserica Sfântul Gheorghe din localitatea Dămideni, comuna Românești, județul Botoșani. Este biserica ridicată după 1990 cu banii lui Gelu Tofan. Biserica a fost sfințită în 1999.

Situat aproape de malul Prutului, Dămideni este satul în care s-a născut soția lui Gelu Tofan, Mariana Onofrei. Distanța rutieră dintre Todireni (satul în care omul de afaceri și-a petrecut ultimele săptămâni de viață) și Dămideni (unde va avea loc slujba de înmormântare) este de 32 de kilometri

În monografia Parohiei Dămideni se precizează: „În Satul Nou Dămideni a început construcţia unui nou locaş de biserică în 1989, prin strădania preotului Vasile Marineac. După realizarea fundaţiilor şi a unei părţi de zidărie, lucrările au încetat din lipsa fondurilor. Intervenţia omului de afaceri Gelu Tofan, căsătorit cu Mariana (Onofrei) din Dămideni, a determinat realizarea unui locaş reprezentativ pentru această parte a ţării, cu dotări de excepţie. Acest sfânt locaş a fost sfinţit la 27 iunie 1999 de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de ÎPS Ioan al Kareliei şi Finlandei, ÎPS Petru al Basarabiei şi PS Calinic Botoşăneanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi”.

Prin firma sa Tofan Grup Internațional, cunoscutul om de afaceri a controlat timp de mulți ani piața de anvelope din România.

Primul anunț al lui Adrian Tofan

„Gelu Tofan (15 oct. 1960 – 22 oct. 2021)

Tata a fost diagnosticat cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni şi splină, în data de 26 august 2021. Inoperabil, cu şanse de reuşită a tratamentului convenţional cu citostatice spre zero. A considerat că nu merită chinul prelungit, nici el şi nici familia.

În martie-aprilie, făcuse o formă dură de Covid-19, însă nu a necesitat internare. S-a vindecat, iar de atunci s-a plâns de lipsă de putere şi a început să scadă în greutate. În luna august a făcut un set de analize de sânge, iar rezultatele analizelor hepatice au fost dezastruoase, în special GGT-ul – de peste 20 ori faţă de normal.

Era un anti-fumător convins, facea des sport, avea o dietă sănătoasă, nu consuma decât ocazional vin roşu, iar in familia noastră nu ştiu să fi avut cineva această boală. Pe de altă parte, avea insomnii de ani buni şi era foarte stresat.

A reuşit să-şi cunoască primii trei nepoţi, pe care îi iubea nespus, şi ştiu că şi-ar fi dorit să-i cunoască şi pe cei ce vor veni.

Tata şi-a trăit ultimele săptămâni din viaţă în satul natal, Todireni, din judeţul Botoşani.

Ultimul său proiect a fost şi cel mai ambiţios din carieră: amenajarea râului Prut pentru navigaţie. Tata avea regretul că nu va mai apuca să-l vadă finalizat.

În anul 1999, Patriarhia Română i-a acordat tatălui meu ordinul «Crucea Patriarhală», pentru construcţia unei biserici în judeţul Botoşani.

Voi reveni cu informaţii privind locul şi data înmormântării.

Tată, Dumnezeu să te odihnească în pace!”

Al doilea anunț al lui Adrian Tofan

„Slujba de înmormântare a tatălui nostru, Gelu Tofan, va avea loc duminică, 24 octombrie, orele 13.00, la Biserica Sfântul Gheorghe din localitatea Dămideni, comuna Românești, județul Botoșani.

De ce am ales această biserică: https://damideni.mmb.ro/13633-monografie

Navigația cu aplicația WAZE: https://waze.com/ul/hu87rk49zm

Navigația cu aplicația Google Maps: https://goo.gl/maps/DUwzWh2ykwGtwtGd7

Tată, Dumnezeu să te odihnească în pace!”




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”