Gen.(r.) Mircia Chelaru, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare - definitiv

Gen.(r.) Mircia Chelaru, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare - definitiv

Generalul în rezervă Mircia Chelaru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participație improprie la abuz în serviciu, în dosarul disjuns din cel al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu și al altor zece generali și colonei.

Curtea de Apel București a respins astfel atât apelul declarat de Mircia Chelaru, cât și cel al DNA, menținând decizia Tribunalului București din 24 aprilie 2015 și a aplicat un termen de supraveghere de patru ani în cazul lui Chelaru.

De asemenea, i se confiscă peste 850.000 de lei — foloase materiale realizate în urma obținerii locuinței.

În plus, Mircia Chelaru a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție Socială a Sectorului 6 sau a Sectorului 5.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus, pe 28 februarie 2014, trimiterea în judecată a lui Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă și fostul șef al Statului Major, pentru abuz în serviciu privind fraudarea cumpărării unei locuințe MApN.

DNA susține că, în perioada 2000-2007, inculpatul Chelaru a determinat cu intenție funcționari din Ministerul Apărării Naționale să încheie, fără vinovăție, un contract de vânzare-cumpărare a unui apartament în București, deși acesta nu deținea un contract de închiriere valabil încheiat pentru imobil.

În rechizitoriu se arată că, anterior, el dobândise în proprietate un alt imobil construit din fondul locativ de stat, ascunzând acest aspect Ministrului Apărării Naționale și Comisiei de Audit, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu de aproximativ 93.000 lei în dauna MApN.

Conform Legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau la data apariției actului normativ locuințe de serviciu aparținând MApN le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care, titularul contractului de închiriere să dețină calitatea de chiriaș în baza unui contract valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României și să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.

Mircia Chelaru a fost trecut în rezervă în 7 iunie 2001.

Dosarul s-a constituit prin disjungere dintr-o altă cauză, în care, la data de 3 septembrie 2013, DNA a dispus trimiterea în judecată a 11 inculpați, cadre militare, pentru infracțiuni de abuz în serviciu legate de achiziționarea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu la preț subvenționat.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...