General american despre contraofensiva din Herson: A fost o decizie genială, rușii sunt „cu spatele la râu”, există condițiile să vedem un număr mare de prizonieri ruși

General american despre contraofensiva din Herson: A fost o decizie genială, rușii sunt „cu spatele la râu”, există condițiile să vedem un număr mare de prizonieri ruși

Generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa, afirmă că decizia forțelor armate ucrainene de a lansa o contraofensivă în Herson a fost una „genială” și că există condițiile să vedem un număr mare de prizonieri ruși în următoarele săptămâni.

Generalul Mark HertlingFoto: Dusan Stojanovic / Associated Press / Profimedia Images

Hertling spune că „buzunarul Herson”, o versiune mai mică a „ buzunarului Falaise ” din al Doilea Război Mondial, este o contraofensivă operațională interesantă în contextul în care regiunea Herson este vitală pentru lupta ucrainenilor de a-și recupera sudul țării.

Generalul american, care a comandat Armata Statelor Unite ale Americii - Europa între 2011 și 2012, amintește că prin Herson trece și autostrada M14 ce pornește din orașul rusesc Rostov și pe care îl leagă de Nikolaev și Odesa înainte de a trece în Republica Moldova.

La est se află regiunea Zaporojie, unde ucrainenii au efectuat lovituri împotriva depozitelor de muniție și rutelor logistice rusești în ultimele zile, iar la sud este Crimeea.

Hertling amintește că în urmă cu câteva săptămâni forțele armate ucrainene au început „operațiuni de modelare” a trupelor rusești, adică acțiuni menite să contracareze abilitatea forțelor de invazie de a manevra.

Ucraina a folosit sisteme HIMARS și de artilerie cu rază lungă, forțe speciale pentru a efectua lovituri în spatele liniilor inamice, acestea coordonându-se cu partizanii ucraineni din teritoriile ocupate de ruși.

„Când inamicul se află în defensivă și încearcă să își consolideze cuceririle, Ucraina poate lovi în momentul și locul pe care îl alege. Acesta este avantajul unei ofensive”, explică Hertling pe pagina sa de Twitter .

El spune de asemenea că acțiunile ofensive sunt ajutate atât de loviturile cu sisteme HIMARS, cât și de forțele speciale eficace întrucât acestea nu doar că distrug și „modelează” trupele rusești pentru a fi mai vulnerabile în fața unui atac, dar că ele totodată afectează moralul forțelor de invazie prin uciderea unui număr mare de soldați ruși și distrugerea a numeroase echipamente militare.

Generalul american amintește de trupele rusești „cu spatele la râu”

„Toate acestea contribuie la libertatea mai mare de manevră a Ucrainei, chiar și cu forțe mai mici. Așadar, ca comandant, ce aș face eu cu acele forțe mici? Același lucru pe care l-aș face și cu artileria: ținti elemente cheie ale inamicului. Atacarea țintelor care sunt cele mai vulnerabile”, afirmă generalul american.

De altfel, loviturile ucrainene din ultimele zile arată că forțele Kievului încearcă să facă tocmai acest lucru, prin atacuri menite să izoleze și taie calea de retragere a soldaților ruși aflați pe malul stâng al râului Nipru.

Hertling spune că, după ce ucrainenii au reușit să oprească ofensiva rusească din Donbas, lansarea propriei contraofensive în regiunea Herson a fost o decizie genială din mai multe motive, aici existând un număr mare de forțe rusești aflate cu spatele la râu și cu linii de aprovizionare limitate.

„Conducerea slabă rusească a împins multe batalioane peste Nipru fiindcă Putin voia orașele Herson, Nikolaev și, în cele din urmă, Odesa. Dar pe autostrada M14 există doar două poduri peste Nipru. Dacă distrugi acele poduri și logistica atunci trupele izolate devin o problemă pentru Rusia”, mai explică ofițerul american.

Acesta amintește de asemenea că în ultimele zile Ucraina a folosit sistemele HIMARS primite din SUA tocmai pentru a ataca aceste poduri, inclusiv podul Antonovskiy - cel mai mare de peste Nipru -, concomitent cu atacarea trupelor rusești.

Condiții favorabile pentru a lua un număr mare de prizonieri ruși în Herson

Hertling spune că lupte puternice au avut loc în localitățile Vîsokopillea, Arkhangelske și Potemkine, existând de asemenea indicii că forțele rusești se retrag înapoi spre capul de pod de la Berîslav dar că le va fi foarte greu să treacă râul Nipru pentru a scăpa dacă podurile de peste acesta au fost scoase din uz de loviturile ucrainenilor.

„Ucraina țintește trupe cheie rusești, provocând confuzie în rândul unor forțe ale Rusiei care deja au un moral foarte scăzut și o conducere slabă, pe lângă numărul relativ mic de trupe combinate (tancuri, infanterie, artilerie, ingineri, logistică etc.). Toate acestea în timp ce batalioanele rusești și-au terminat proviziile limitate”, afirmă Mark Hertling, adăugând că există condițiile să vedem un număr mare de prizonieri ruși în următoarele săptămâni.

Generalul american spune însă că lucrurile nu se opresc aici, existând informații preliminare că forțele ucrainene au lansat un atac peste râul Severski Doneț și capturat satul Ozerne. Acest lucru este amintit și de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA în ultima sa evaluare privind luptele din Ucraina.

„Deși aceasta este o victorie relativ mică, acțiunea Ucrainei în Donbas a venit după ce Rusia și-a retras forțe pentru a le trimite înspre sud, acțiunea arătând încă o dată spiritul ofensiv puternic al Ucrainei”, spune Hertling.

Generalul american rezumă succint concluziile trase după 7 zile de la declanșarea ofensivei din Herson lunea trecută:

  • în următoarele săptămâni ar trebui să ne așteptăm la un ritm lent al înaintării forțelor ucrainene;
  • trupele ucrainene au dat dovadă de pricepere și spirit ofensiv;
  • conducerea militară a Rusiei se află într-o dilemă (dacă să retragă mai multe trupe din Donbas pentru a le trimite în Herson).


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?