General american: Rusia a pierdut strategic, operațional și tactic, dar probabilitatea ca Ucraina să elimine rușii inclusiv din Crimeea „nu este mare”

General american: Rusia a pierdut strategic, operațional și tactic, dar probabilitatea ca Ucraina să elimine rușii inclusiv din Crimeea „nu este mare”

Generalul american Mark Milley, președintele Șefilor de Stat Major, a minimizat miercuri șansele unei victorii militare definitive a Ucrainei pe termen scurt, avertizând că Rusia deține încă o putere de luptă semnificativă în interiorul Ucrainei, deși a suferit eșecuri militare în invazia sa, relatează Reuters.

Generalul Mark MilleyFoto: Kevin Dietsch / Getty Images / Profimedia Images

„Probabilitatea unei victorii militare ucrainene – definită ca eliminarea rușilor din toată Ucraina, inclusiv Crimeea – probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în curând nu este mare, din punct de vedere militar”, a spus generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, într-o conferință de presă.

"Din punct de vedere politic, poate exista o soluție politică în care, din punct de vedere politic, rușii se retrag. Este posibil", a adăugat el.

Mark Milley spune că Rusia a eșuat în „fiecare” obiectiv în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit CNN .

„Rușii au eșuat de fiecare dată. Au pierdut din punct de vedere strategic, au pierdut din punct de vedere operațional și, repet, au pierdut din punct de vedere tactic. Ceea ce au încercat să facă, au eșuat”, a spus Milley miercuri, la o conferință de presă cu secretarul Apărării Lloyd Austin.

„Redefinirea strategică a obiectivelor lor, a invaziei lor ilegale, toate au eșuat, fiecare dintre ele.”

Milley a enumerat eșecul Rusiei de a „cuceri toată Ucraina” la începutul războiului, precum și după reorientarea lor asupra regiunii Donbas și capturarea regiunilor Zaporojie și Herson.

„Pe întreaga linie a frontului de aproximativ 900 de kilometri, ucrainenii au obținut succes după succes după succes, iar rușii au eșuat de fiecare dată”, a spus Milley.

De altfel, generalul Mark Milley a condus în ultimele săptămâni un efort puternic pentru a căuta o soluție diplomatică, în timp ce lupta se îndrepta spre o perioadă de acalmie pe timpul iernii.

Dar poziția lui Milley nu este susținută pe scară largă de echipa de securitate națională a președintelui american Joe Biden, inclusiv de șeful diplomației americane, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Niciunul dintre ei nu crede că este timpul să facă pună presiune asupra Ucrainei pentru negocieri, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu discuția.

Rezultatul este o dezbatere din ce în ce mai mare în interiorul administrației dacă nu cumva câștigurile recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă nu ar trebui să declanșeze un efort reînnoit pentru a căuta un fel de final al luptei prin negociere, potrivit oficialilor citați de CNN.


Ca urmare a lobby-ului făcut de Milley, comandantul forțelor ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, spune că i-a reiterat omologului său american că „obiectivul Ucrainei este de a elibera întregul teritoriu ucrainean de sub ocupația rusă”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale