Generalul David Petraeus: Ce a uitat Putin când a invadat Ucraina

Generalul David Petraeus: Ce a uitat Putin când a invadat Ucraina

Atunci când Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică, pe 22 iunie 1941, Iosif Visarionovici Stalin a fost atât de șocat încât a tăcut timp de aproape două săptămâni. Dictatorul sovietic s-a adresat publicului abia pe 3 iulie într-o încercare de a-l liniști în pofida pierderilor grele suferite deja în fața blitzkrieg-ului Wehrmacht-ului.

Vladimir Putin FOTO Arhivă

„Istoria arată că nu există armate de neînvins”, a declarat el.

„Operațiunea Barbarossa” a implicat peste 3 milioane de soldați, aproximativ 3.000 de tancuri și 2.500 de avioane - una dintre cele mai mari forțe de invazie din istorie. Dictatorul nazist Adolf Hitler se aștepta să cucerească Moscova în doar câteva săptămâni și să dezintegreze rapid regimului sovietic. Însă confruntarea dintre cele două părți s-a întins pe aproape patru ani și s-a încheiat cu înfrângerea Werhamacht-ului, relatează CNN.

În urmă cu un an, moștenitorul lui Stalin la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin, și-a trimis armatat - una pe care probabil o credea invincibilă - în Ucraina cu scopul de a-i decapita rapid conducerea și de a pune mâna pe Kiev. Speranțele lui s-au lovit de o rezistență eroică insuflată de președintele Volodimir Zelenski, iar cele două părți au ajuns blocate într-un conflict brutal.

Spre deosebire de ceea ce se așteptau majoritatea oamenilor înainte de război, asistăm la un impas, observă generalul american în rezervă David Petraeus într-un dialog cu analistul de securitate națională de la CNN Peter Bergen. Așadar, cum arată situația liderului rus la un an de la decizia sa de a invada Ucraina?

În opinia lui Petraeus, Putin a eșuat până acum în planurile sale privind Ucraina. Dincolo de dificultățile de pe câmpul de luptă, președintele rus nu a reușit să devină un „lider strategic”, transformându-și țara într-o paria și dându-i economia cu cel puțin zece ani în spate. „A provocat daune catastrofale armatei ruse și reputației sale și i-a pus moștenirea în pericol”, afirmă generalul David Petraeus.

Totuși, ar fi o eroare să subestimezi Rusia, remarcă el, reluând un citat atribuit adesea, poate greșit, lui Stalin: „Cantitatea în sine este o calitate”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, capacitatea Uniunii Sovietice de a apela la rezerve vaste și de a suporta victime enorme, în ciuda faptului că avea mai puține tancuri și mai puține avioane, a ajutat-o să învingă Germania nazistă.

Astăzi, Rusia are o populație de peste trei ori mai numeroasă decât cea a Ucrainei și își permite să trimită mai mulți soldați în luptă. Dar ucrainenii au un factor intangibil. „Știu pentru ce luptă”, subliniază Petraeus. „Nu este clar dacă același lucru este valabil și pentru mulți dintre soldații ruși, dintre care un număr disproporționat provine din rândul minoritățor etnice”, afirmă generalul american în rezervă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro