Generalul de armată al Forțelor Armate Cehe, Petr Pavel are cele mai mari șanse de a câștiga alegerile prezidențiale

Generalul de armată al Forțelor Armate Cehe, Petr Pavel are cele mai mari șanse de a câștiga alegerile prezidențiale

Generalul de armată al Forțelor Armate Cehe, fostul președinte al Comitetului Militar NATO Petr Pavel va primi cel mai mare sprijin din partea alegătorilor în primul tur al alegerilor prezidențiale din Cehia, care vor avea loc în 13 și 14 ianuarie anul acesta, notează agenția de presă CTK , care citează rezultatele unui sondaj realizat de agenția sociologică Median.

Cehia. Foto: EPA-EFE

28,7% dintre respondenții care vor participa la primul tur de scrutin intenționează să voteze pentru Pavel. Puțin în urma generalului în cursa prezidențială se află fostul premier al Cehiei și liderul mișcării politice „Acțiunea cetățenilor nemulțumiți” Andrei Babish. 28,5% dintre alegători sunt pregătiți să-l susțină. Acești doi candidați la cea mai înaltă funcție de stat, potrivit sondajului, vor intra în turul doi, care este programat pentru 27 și 28 ianuarie, iar unul dintre ei îi va succeda lui Miloš Zeman, al cărui al doilea mandat prezidențial de cinci ani expiră pe 8 martie, 2023, și care, conform constituției republicii, nu mai poate solicita realegerea.

Între timp, după cum reiese din rezultatele sondajului, sunt posibile surprize în primul tur al alegerilor. Un rival serios pentru Pavel și Babis este fostul rector al Universității Mendel din Brno (sud-estul Cehiei) Danusha Nerudova. Este susținută de 25,1% dintre alegători. Este posibil ca ea să reușească să întreacă pe unul dintre acești doi participanți la cursa electorală și să intre în al doilea tur.

În același timp, ceilalți șase candidați la președinție înscriși la vot au șanse minime de reușită. Potrivit sociologilor, fiecare dintre ei nu va putea obține mai mult de 5% din voturi în primul tur al alegerilor.

În Republica Cehă, votul la alegerile prezidențiale are loc pe parcursul a două zile - în mod tradițional, are loc vineri și sâmbătă.

Pentru a câștiga în primul tur al alegerilor prezidențiale, unul dintre concurenți trebuie să adune cel puțin 50% din voturile alegătorilor care au venit la urne. Cei doi candidați care primesc cel mai mare număr de voturi trec în turul doi.

Sondajul Median a avut loc în ultima săptămână a lunii decembrie 2022. La el au participat 1.100 de respondenți. Ei au reprezentat toate categoriile sociale și de vârstă ale alegătorilor cehi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Basilica.ro i-a cenzurat aberațiile / PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanațiului, diatribă rusofilă la adresa „Vestului imperialist” în pastorala …