Generalul Hodges explică de ce Crimeea va fi recucerită până în vara 2023: HIMARS și vitejia ucrainenilor fac legea

Generalul Hodges explică de ce Crimeea va fi recucerită până în vara 2023: HIMARS și vitejia ucrainenilor fac legea

Forțele armate ale Ucrainei pot elibera teritoriile capturate de Rusia după 23 februarie până la sfârșitul acestui an, iar până în vara lui 2023, militarii Kievului vor scoate de mâinile rușilor și Crimeea. Aceasta este opinia fostului comandant al US Army din Europa, generalul Ben Hodges.

Generalul Ben Hodges a fost comandantul Armatei Statelor Unite în Europa FOTO US Army

Generalul a declarat, confom Europei Libere , cum armata ucraineană va putea elibera peninsula și orașe mari precum Mariupol și cum se va schimba cursul războiului odată cu apariția vremii reci. „Cred că rezultatul operațiunilor din est este deja inevitabil. Ucraina a atins un impuls ireversibil. Lupte grele continuă în Bakhmut, precum și în regiunea Herson. În ultimele săptămâni, rușii ar fi luat civili din Herson și au jefuit tot”, a declarat Ben Hodges.

Generalul american mai susține că acum ofensiva ucraineană are ca țintă clară Crimeea. „Să ne gândim la contraofensiva ucraineană care a început în septembrie. Gândiți-vă la asta ca la o operațiune mare. Și de aceea aripa stângă a contraofensivei este o operațiune care a coborât din Harkov, se află acum lângă Donețk și se mută la Mariupol. O altă aripă este în Herson.(...) Deci ambele aripi converg spre Crimeea. Toate drumurile duc în Crimeea. Și pe măsură ce se apropie din ce în ce mai mult, vor putea folosi HIMARS și alte lovituri de precizie cu bătaie lungă pentru a lovi ținte rusești din Crimeea.(...) Și de îndată ce ucrainenii încep să folosească arme de înaltă precizie împotriva bazelor aeriene și punctelor de depozitare rusești sau a sprijinului logistic și a instalațiilor navale din Crimeea, atunci cred că peninsula devine imposibil de apărat de către ruși. Și de aceea, cred, Ucraina va elibera Crimeea până în vară”, mai spune Hodges.

Problemele logistice și de moral ale rușilor

Generalul a explicat și de ce un oraș ca Mariupol, care a fost cucerit foarte greu de ruși, va fi recuperat rapid de militarii Kievului. „Rușilor le-a fost greu deoarece se luptau cu soldați ucraineni care au apărat Patria Mamă. Aveau voința de a lupta, factorul moral, hotărârea soldaților care își apără casa. Spre comparație, trupele ruse care sunt acum în Mariupol nu sunt motivate moral. Rușii vor avea moralul la pământ mai ales când vor fi blocați cu spatele la Marea Azov în timpul asaltului ucrainean. Repet, soldații ucraineni au o voință mai mare în luptă. Pe de altă parte, când vine vorba de logistică, rușii au probleme. Au rămas fără opțiuni. Echipamentele lor de calitate superioară au fost distruse. Desigur, mă bazez pe surse deschise, dar știm că ucrainenii interceptează tot felul de conversații ale soldaților ruși care vorbesc despre faptul că nu mai au mașini, nu au piese, nu au muniție.(...) Apoi, Flota Mării Negre nu este de prea mare ajutor în zonă, cu excepția lansării de rachete. Vasele de luptă rusești se ascund de rachetele antinavă și mai nou de dronele ucrainene. Prin urmare, desigur, este prea devreme pentru a planifica o paradă a victoriei, dar sunt optimist”, a precizat generalul locotenent Ben Hodges.

De altfel, unii analiști consideră că așteptata preluare a Hersonului va permite trupelor Kievului să facă pasul următor pentru recuperarea Crimeei. Totul datorită sistemelor HIMSARS care vor avea în raza de acțiune (75 de kilometri) aproape toata peninsula fără a mai avea nevoie de muniția specială ATACMS (cu rază de acțiune de 300 kilometri) pe care partea americană a ezitat să o livreze Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...