Generalul în rezervă comparat cu personajul interpretat de Liam Neeson în „Taken” după ce și-a salvat familia din mâinile Hamas

Generalul în rezervă comparat cu personajul interpretat de Liam Neeson în „Taken” după ce și-a salvat familia din mâinile Hamas

Un general israelian în rezervă în vârstă de 62 de ani ani care și-a salvat familia din mâinile teroriștilor Hamas este comparat pe rețelele de socializare cu fostul agent fictiv CIA interpretat de celebrul actor Liam Neeson în filmul thriller de acțiune „Taken” (2008).

Generalul Noam Tibon FOTO Gili Yaari/ FLASH90 via The Jerusalem Post

Jurnalistul Amir Tibon, soția sa Miri și cele cele două fiice ale lor dormeau în casa deținută în kibutzul Nahal Oz, lângă Fâșia Gaza, în momentul lansării operațiunii „Potopul Al-Aqsa”, în zorii zilei de 7 octombrie, de către mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Trezit de o explozie puternică, Amir și-a adăpostit imediat familia în camera sigură, o structură concepută pentru a rezista în caz de atacuri cu rachete sau alte situații periculoase.

Pe măsură ce zgomotele provocate de focuri de armă se apropiau de casa sa, jurnalistul i-a trimis un mesaj tatălui său, Noam Tibon, un general-maior în rezervă care locuiește la Tel Aviv, la 75 de kilometri distanță de Nahal Oz.

Alarmata de fiul, Noam, cu o carieră militară îndelungată în combaterea terorismului, i-a răspuns: „Ai încredere în mine, voi veni”.

Generalul în rezervă a plecat imediat spre Nahal Oz împreună cu soția sa și înarmat doar cu un pistol. Însă cursa contracronometru pentru salvarea fiului și a familiei sale a fost plină de provocări, Noam Tibon fiind nevoit să salveze supraviețuitori ai masacrului petrecut la festivalul de muzică Supernova, să ajute soldați israelieni răniți și să lupte cu teroriști Hamas.

Ajunși la Sderot, soții Tibon s-au întâlnit cu tineri speriați de teroriștii Hamas care au ucis 260 de persoane nevinovate la festivalul organizat în kibutzul Re'im, chiar lângă Fâșia Gaza. „I-au urcat în mașină și i-au dus mai departe de graniță”, spune Amir într-un interviu acordat pentru „The Atlantic”.

Apoi soții Tibon au înaintat spre zona de război, unde au preluat un soldat israelian de pe drum și au dat de o luptă între un grup de soldați și o celulă Hamas.

Generalul în rezervă s-a alăturat soldaților, iar, după câteva ore de luptă, celula a fost învinsă. Doi soldați au fost răniți, iar soția lui Noam Tibon a decis să-i ducă ea la spital, în timp ce acesta și-a continuat drumul alături de soldați.

În mijlocul haosului, Noam Tibon a dat peste un alt fost general în rezervă, Israel Ziv, care și-a îmbrăcat uniforma imediat după atacul Hamas și s-a alăturat luptei anti-teroriste.

La Nahal Oz, familia lui Amir Tibon, a auzit la un moment dat un schimb de focuri afară. „Vine tatăl meu”, își aduce aminte Amir că i-a spus soției sale.

Într-adevăr, Noam Tibon era acolo, împreună cu o cohortă de soldați israelieni trimiși să elibereze kibutzul.

„După 10 ore (de adăpostire în camera sigură, n. red.), auzim o lovitură puternică la fereastră și vocea tatălui meu. Galia, fiica mea cea mare, spune: „Saba higea” („Bunicul este aici”). Atunci am început să plângem cu toții. Atunci am știut că suntem în siguranță”, mărturisește Amir Tibon.

„Când am ajuns în zona casei fiului meu, am văzut cadavrele a cel puțin cinci teroriști și a unui soldat israelian curajos”, spune la rândul său Noam Tibon.

Familie atacată de Hamas în kibutzul Nahal Oz FOTO Wikipedia

Familie atacată de Hamas în kibutzul Nahal Oz FOTO Wikipedia

„Știa că voi veni. Aceasta este profesia mea, nimeni nu mă poate opri”, a declarat generalul maior în rezervă pentru NBC Nightly News.

Curajul remarcabil al lui Noam Tibon a fost salutat pe rețelele de socializare, utilizatorii comparându-l cu personajul jucat de Liam Neeson în filmul „Taken”, și anume Bryan Mills, un fost agent CIA care și-a salvat fiica din mâinile unor traficanți de persoane.

Mulți au comparat comentariul lui Tibon - „aceasta este profesia mea, nimeni nu mă poate opri” - cu replica lui Mills către răpitorul fiicei sale: „Dacă vrei răscumpărare, pot să-ți spun că nu am bani. Dar am, în schimb, un set foarte special de abilități, abilități pe care le-am dobândit de-a lungul unei cariere foarte lungi, abilități care mă fac un coșmar pentru oameni ca tine”.

Atacat la 7 octombrie, kibutzul Nahal Oz s-a aflat timp de 12 ore sub controlul Hamas. Douăzeci de teroriști au răspândit teroarea din casă în casă, iar la plecare au răpit doi părinți și trei copii.

Un nou bilanț revizuit luni arată că Hamas a răpit 199 de persoane în timpul atacului lansat pe 7 octombrie asupra Israelului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat