Generalul Scaparrotti: SUA nu ar trebui să vândă Turciei avioane F-35 dacă ea nu renunţă la sistemul rusesc S-400

Şeful forţelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a afirmat marţi că el ar recomanda ca SUA să nu vândă avioane F-35 Turciei, aliat în cadrul NATO, dacă Ankara nu renunţă la planurile sale de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă sol-aer S-400 de la Rusia, relatează agenţia Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a indicat că este hotărât să cumpere sistemul rusesc, în pofida unor avertismente din partea Alianţei că S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare aeriană al NATO.

''Cel mai bun sfat militar al meu ar fi să nu continuăm atunci cu F-35, pilotarea lui sau cu colaborarea cu un aliat care lucrează cu sisteme ruseşti, în special sisteme de apărare aeriană, cu ceea ce eu aş spune că este probabil una dintre cele mai avansate capabilităţi tehnologice'', a declarat generalul Scaparrotti în cadrul unei audieri în Comisia pentru forţele armate a Senatului.

Oficiali americani au indicat că, dacă Turcia va continua planurile sale de a cumpăra sistemul rusesc S-400, Washingtonul îşi va retrage oferta de vânzare de rachete Patriot în valoare de 3,5 miliarde de dolari.

Luna trecută, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu afirma că achiziţionarea de către Ankara a sistemului rusesc S-400 este o afacere încheiată.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …