Generalul Timothy Ray: Avioanele F-22 se află în România pentru a-i reasigura pe aliați de angajamentul nostru

Generalul Timothy Ray: Avioanele F-22 se află în România pentru a-i reasigura pe aliați de angajamentul nostru

Generalul american Timothy M. Ray comandantul Armatei a III-a a Aerului din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat, luni, că avioanele F-22 care au venit la baza militară "Mihail Kogălniceanu" se află în România pentru a-i asigura pe aliații NATO de angajamentul asumat de Statele Unite, dar și datorită relației bilaterale puternice cu autoritățile de la București.

"Avioanele F-22 vor fi aici doar azi, dar în Europa vor fi pentru câteva luni. Se vor deplasa pe tot continentul în locuri în care vom anunța când vor veni, nu înainte. (...) Tocmai au terminat exerciții comune cu britanicii și francezii. (...) Scopul pentru care au venit aici este în primul rând de a-i reasigura pe aliații noștri de angajamentul nostru și de relația bilaterală strânsă cu românii", a declarat generalul, la baza "Mihail Kogălniceanu".

Potrivit oficialului american, avioanele F-22 Raptor merg prin toată Europa, acolo unde există state aliate, în cadrul unui exercițiu antrenament, pentru a constata cum poate opera această aeronavă în cele mai bune condiții în diferite zone.

Două avioane F 22 Raptor au aterizat luni pe Aeroportul 'Mihail Kogălniceanu' din Constanța, în cadrul exercițiului Atlantic Resolve .

Cele două avioane de vânătoare urmează să părăsească țara noastră tot în cursul zilei de luni. Ele au venit din Marea Britanie, urmând să se întoarcă tot acolo. Potrivit piloților, aeronavele au făcut 3 ore din Marea Britanie până în România.

Avioanele F 22 Raptor se află pentru prima dată în România. Sunt avioane de vânătoare de generația a 5-a cu un singur loc, invizibile pe radar și capabile de misiuni aer-aer, dar și aer-sol.

Exercițiile cunoscute sub numele de 'Operation Atlantic Resolve' reprezintă angajamentul militar american de securitate colectivă cu NATO și țările din Europa de Est în raport cu Rusia, după izbucnirea conflictului din Ucraina în 2014.

Trupele americane vor aduce echipamente moderne suplimentare pentru a înlocui stocurile actuale și a le utiliza în viitoarele exerciții militare cu țările participante la 'Operation Atlantic Resolve', exerciții multinaționale care au loc în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria și Ungaria.

AGERPRES/(AS — autor: Cătălin Alexandru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro