Generalul Valeri Gherasimov ar fi fost înlăturat de la comanda trupelor ruse din Ucraina

Generalul Valeri Gherasimov ar fi fost înlăturat de la comanda trupelor ruse din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin continuă epurările haotice, schimbând comandanții armatei ruse din Ucraina, care încet, dar sigur pierde teren pe fondul contraofensivei Kievului.

Șeful Statului Major al Armatei ruse, Generalul Valeri Gherasimov

Șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, care a condus campania ucraineană din decembrie anul trecut, a fost îndepărtat de la controlul trupelor, relatează corespondenții militari ruși. Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, absolvent al Școlii superioare de comandă a tancurilor din Kazan, își păstrează oficial postul de șef al Statului Major General, dar „nu are nimic de-a face cu rezolvarea problemelor de pe front”, scrie Rybar .

Potrivit acestuia, conducerea efectivă a trupelor este acum îndeplinită de generalul colonel Mihail Teplinski, care în urmă cu un an a preluat funcția de comandant al Forțelor Aeropurtate, iar în aprilie a devenit comandant adjunct al unei grupări din Ucraina.

Informația că Teplinskii este de facto responsabil de operațiune în locul lui Gherasimov de sâmbătă, 8 iulie, a fost confirmată de Romanov Light. Potrivit corespondenților militari ruși, pretextul pentru epurări pe scară largă în Forțele Armate ale Rusiei a fost rebeliunea PMC Wagner, după care anchetatorii și reprezentanții FSO au preluat atât conducerea organelor militare de comandă și control, cât și comandanții unităților.

De la începutul războiului, Putin a schimbat de cel puțin patru ori comandantul armatei trimise să cucerească Ucraina și rămâne neclar cine a condus exact invazia în primele săptămâni, a menționat ISW. Probabil, președintele rus a vrut să-și asume „victoria dramatică pe care o aștepta”, au scris experții.

În aprilie anul trecut, gruparea rusă era condusă de Aleksander Dvornikov, două luni mai târziu a fost înlocuit de Ghenadi Jidko, care a fost concediat în octombrie, la scurt timp după cedarea regiunii Harkov.

Serghei Surovikin, care a fost numit în locul său, a fost remarcat pentru lovituri masive de rachete asupra infrastructurii energetice și a rezistat până în ianuarie. Apoi i-a luat locul Gherasimov, care acum trebuia să cedeze loc lui Teplinski.

În total, din februarie 2022 până în mai 2023, Putin a înlocuit cel puțin 17 comandanți de rang înalt ai trupelor, au calculat experții de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) .

Putin l-a înlocuit de patru ori pe comandantul Districtului Militar de Vest: mai întâi a fost Alekander Juravlev, în iunie anul trecut a fost înlocuit de Andrei Sicevoi, două luni mai târziu acest post a fost preluat de Roman Berdnikov. În octombrie, a fost înlocuit de Serghei Kuzovlev, care a rezistat și el doar două luni: la sfârșitul lunii decembrie, funcția a fost dată lui Evgheni Nikiforov.

Putin l-a schimbat de trei ori pe comandantul Districtului Militar de Est (VVO): în mai anul trecut, Aleksander Ceaiko, care a condus încercarea nereușită de a cuceri Kievul, a fost demis. El a fost înlocuit de Ghenadi Jidko, care a fost înlocuit de Rustam Muradov. Acesta din urmă a fost concediat în martie după o ofensivă eșuată de la Ugledar, unde două brigăzi de infanterie marină de elită au fost distruse în câmpurile minate.

Comandantii districtelor militare Sud și Central, conform calculelor ISW, s-au schimbat de două ori. Acum, Districtul Militar de Sud este condus de Serghei Kuzovlev, iar Districtul Militar Central este condus de Andrei Mordvicev.

Deciziile lui Putin, care, neavând experiență militară, a început să ia parte direct la planificarea militară și, unul după altul, a concediat generali care nu au adus victoria, a „divizat” și „dezorganizat” structurile de comandă ale armatei, au scris experții ISW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat