Generalul Zalujnîi: Rusia a lansat 81 de rachete împotriva Ucrainei. Cel puțin cinci morți și șapte răniți VIDEO

Generalul Zalujnîi: Rusia a lansat 81 de rachete împotriva Ucrainei. Cel puțin cinci morți și șapte răniți VIDEO

Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete şi drone în noaptea de miercuri spre joi în întreaga Ucraină, în principal asupra Harkovului, al doilea oraş ca mărime din ţara vecină, dar și asupra Odesei, important port la Marea Neagră, și Kievului. În același timp, trupele ucrainene au respins asalturile înverşunate asupra oraşului Bahmut, asediat de ruși încă din august anul trecut, relatează Agerpres , care citează agenții de presă internațională și mass-media ucraineană.

Liov: case distruse de o rachetă rusească. Cel puțin patru morți FOTO Twitter

Noaptea trecută, Rusia a lansat 81 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, a precizat pe contul său de Telegram comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Potrivit lui Zalujnîi, apărarea antiaeriană a doborât 34 dintre rachetele lansate de ruși, precum şi patru din cele opt drone kamikaze Shahed de fabricaţie iraniană.

Atacul, primul de asemenea amploare din ultimele trei săptămâni, în care Rusia a folosit zeci de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră, a vizat în special infrastructura energetică a Ucrainei, notează Agerpres .

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a subliniat într-o intervenție la pentru postul de televiziune Kanal 24 că este pentru prima oară când Rusia a utilizat atât de multe rachete hipersonice Kinjal (şase) într-un atac asupra Ucrainei.

Aproape jumătate din locuitorii Kievului nu au căldură în case

La Kiev, capitala Ucrainei, sirenele de alarmă aeriană au răsunat timp de şapte ore. Sistemul de apărare antiaeriană a reuşit să doboare rachetele lansate, inclusiv drone Shahed. Totuşi, o rachetă balistică Kinjal a lovit un obiectiv de infrastructură civilă, transmite Kanal 24.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că mai multe explozii s-au auzit în sudul şi apoi în vestul oraşului, unde cel puţin două persoane au fost rănite. Totodată, cinci mașini au ars aproape complet, iar alte 15 au fost avariate. Circa 40% din locuitorii Kievului nu aveau căldură joi dimineaţă, a indicat administraţia militară a capitalei Ucrainei.

Rachetele ruseşti au lovit o gamă largă de ţinte, de la Jîtomir, Vinniţa şi Rivne (în vest) până la Dnipro şi Poltava (în centru), unde au existat întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi victime umane.

La Liov (vest), patru persoane - doi bărbaţi şi două femei - au fost ucise de o rachetă rusească care a dărâmat trei case. „Dărâmăturile se îndepărtează, alte persoane s-ar putea afla dedesubt”, a anunțat guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki.

Guvernatorul regiunii Odesa (sud), Maksim Marcenko, a relatat că „rachetele au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat clădiri rezidenţiale”.

„Inamicul a lansat 15 atacuri asupra oraşului şi regiunii”, a precizat guvernatorul Harkovului, Oleg Sinehubov.

Potrivit acestuia, rușii au vizat „infrastructura esenţială”. „Potrivit primelor informaţii, o clădire rezidenţială privată din regiunea Harkov a fost lovită”, a adăugat el, subliniind că va reveni mai târziu cu detalii „clare” privind posibilele victime şi amploarea pagubelor.

Serhii Kovalenko, directorul companiei energetice Yasno, a anunţat că, din cauza atacului, se vor efectua întreruperi de energie electrică de urgenţă.

Milioane de ucraineni au suferit iarna trecută din cauza penelor de curent periodice provocate de bombardamentele ruseşti.

Atacuri respinse la Bahmut

Pe de altă parte, forţele armate ucrainene susţin că au respins în ultimele 24 de ore peste 110 atacuri ruseşti în întreaga ţară şi că au atacat 13 grupuri militare inamice.

În pofida bombardamentelor rusești, „principalele eforturi ale inamicului continuă să se concentreze pe desfăşurarea de acţiuni ofensive pe fronturile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka şi Şahtarsk” din estul ţării, a indicat joi, pe contul său de Facebook, Statul Major General al armatei ucrainene.

„Ruşii continuă să încalce normele dreptului umanitar internaţional, efectuând atacuri şi bombardamente de artilerie împotriva proprietăţilor şi locuinţelor civile şi încercând să distrugă infrastructura critică din ţara noastră”, subliniază Statul Major General al armatei ucrainene.

Potrivit armatei ucrainene, trupele sale au reuşit să respingă atacurile intense ruseşti din Bahmut (est), în pofida faptului că trupele ruse susţin că deţin controlul asupra zonei de est a acestui oraş din regiunea Donețk.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări miercuri seara că bătălia pentru Bahmut este „prima prioritate” a forțelor sale armate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă