Geniul „Q”, care a inventat sistemul de apărare Iron Dome al Israelului, vrea să construiască un laser care poate doborî rachete

Geniul „Q”, care a inventat sistemul de apărare Iron Dome al Israelului, vrea să construiască un laser care poate doborî rachete

Israelul construiește un laser care poate doborî rachete cu ajutorul unor fascicule de lumină. Laserul a avut un "test bun" și oficialii se așteaptă să "termine treaba peste mai mulți ani”.

Dr. Danny Gold FOTO: X

Geniul care a inventat sistemul de apărare Iron Dome al Israelului intenționează să construiască un laser care poate doborî rachetele cu ajutorul unor raze de lumină, scrie dailymail.co.uk.

Dr. Danny Gold, echivalentul lui Q de la MI6, a creat sistemul Iron Dome (Cupola de fier, n.r.), care este alcătuit dintr-o serie de baterii care folosesc radare pentru a detecta și intercepta rachetele cu rază scurtă de acțiune care se apropie.

Sistemul Iron Dome în acțiune Foto Shutterstock

Sistemul Iron Dome în acțiune Foto Shutterstock

Israelul caută acum să adauge o "nouă dimensiune" la sistemul său de apărare cu mai multe straturi și a început să testeze un laser care poate lovi rachete de pe cer, potrivit The Sunday Telegraph.

Dr. Gold, care conduce Direcția de Cercetare și Dezvoltare în domeniul Apărării din Israel, a declarat că noul laser a fost "derulat" în timpul conflictului în curs cu Hamas și că a avut un "test foarte bun".

”Am primit autorizația în urmă cu un an pentru a trece la dezvoltarea la scară largă și a aduce sistemul pe teren. Vom termina treaba în numeroși ani”, a declarat el pentru ziar.

Detaliile despre noul laser vin în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a reiterat duminică intenția de a extinde operațiunea militară a Israelului împotriva Hamas în Rafah, în pofida alarmei internaționale privind potențialul de carnagiu într-o zonă în care se află mai mult de jumătate din cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza.

În timp ce 160.000 de rachete Hezbollah sunt îndreptate spre Tel Aviv și războiul se profilează în nord, armata israeliană caută să își extindă sistemul de apărare aeriană.

Potrivit doctorului Gold, Iron Dome "funcționează bine" și reușește în proporție de 90% să oprească atacurile primite, însă omul de știință spune că "nu trebuie să stai niciodată pe loc".

Sistemul face parte dintr-un scut care învăluie țara. Deasupra Iron Dome se află așa-numita "praștia lui David", care doboară avioanele inamice și rachetele cu rază lungă de acțiune trase de la o distanță de până la 320 de kilometri.

Deasupra praștiei se află sistemele Arrow 2 și Arrow 3, care au oferit protecție împotriva rachetelor balistice lansate asupra Israelului de țări precum Iranul.

Dr. Gold spune că noul laser nu va înlocui Iron Dome, ci va lucra alături de acesta, menționând că sistemul "nu funcționează prin nori" și "are nevoie de un cer senin".

De asemenea, laserul oferă avantaje de cost , a explicat Dr. Gold. ”Să tragi cu lumină nu înseamnă nimic. Este prețul energiei electrice”, a spus el, adăugând că fiecare rachetă lansată de Cupola costă aproximativ 80.000 de lire sterline (100.000 de dolari).

Omul de știință a spus că nu poate spune exact când laserul va fi gata pentru o utilizare de rutină, dar a explicat cum din când în când ”ne jucăm cu setul de instrumente pe care îl avem în prezent. Dacă avem ocazia ca oamenii să tragă în noi, putem extinde testele”.

Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1 160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț bazat pe cifre oficiale.

Război în Israel Foto Profimedia

Război în Israel Foto Profimedia

Promițând să elimine Hamas, Israelul a lansat o ofensivă militară masivă în Gaza care, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, a ucis cel puțin 28.064 de persoane, majoritatea femei și copii.

De asemenea, Hamas a capturat 250 de ostatici, dintre care 132 se află încă în Gaza, deși 29 sunt presupuși morți, a declarat Israelul.

Într-un interviu difuzat duminică, Netanyahu și-a reiterat intenția de a extinde operațiunea militară a Israelului împotriva Hamas la Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, dar a promis o "trecere sigură" pentru civilii strămutați acolo.

Vom face acest lucru asigurând în același timp un pasaj sigur pentru populația civilă, astfel încât să poată pleca”, a spus el, potrivit unor extrase publicate din interviu.

Cu toate acestea, rămâne neclar unde pot pleca numărul mare de persoane presate de granița cu Egiptul și care se adăpostesc în corturi improvizate.

Când a fost întrebat, Netanyahu a spus doar că se ”lucrează la un plan detaliat”.

Pe măsură ce forțele israeliene au înaintat constant spre sud, Rafah a devenit ultimul centru de populație important din Gaza în care trupele nu au intrat încă, chiar dacă este bombardat de lovituri aeriene aproape zilnic.

Premierul israelian, care susține că "victoria" asupra Hamas nu poate fi obținută fără a elibera batalioanele din Rafah, a ordonat vineri armatei sale să se pregătească pentru operațiune. Anunțul său a declanșat un cor de îngrijorare din partea liderilor mondiali și a grupurilor umanitare.

”Populația din Gaza nu poate dispărea în aer”, a scris ministrul german de externe Annalena Baerbock pe platforma de socializare X, adăugând că o ofensivă israeliană asupra Rafah ar fi o ”catastrofă umanitară în devenire”.

Ministerul de externe al Arabiei Saudite a avertizat sâmbătă asupra ”repercusiunilor foarte grave ale asaltului și atacului” asupra Rafah și a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce ministrul britanic de externe David Cameron s-a declarat ”profund îngrijorat” de potențiala ofensivă.

”Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată a luptelor pentru a face să intre ajutoarele și să fie scoși ostaticii”, a scris el.

Netanyahu a anunțat planul pentru o operațiune terestră în Rafah la doar câteva zile după ce secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Israelul, căutând o încetare a focului și un schimb de ostatici și prizonieri.

Netanyahu a respins propunerea de armistițiu după ceea ce a numit ”cereri bizare” din partea Hamas.

Bnjamin Netanyahu, premierul Israelului

Bnjamin Netanyahu, premierul Israelului

Dar planurile Israelului pentru Rafah au atras reproșuri dure din partea principalului aliat și susținător militar, Washingtonul, Departamentul de Stat avertizând că, dacă nu este planificată corespunzător, o astfel de operațiune riscă un "dezastru".

Într-o critică neobișnuit de dură, președintele american Joe Biden a calificat joi drept "exagerată" campania de represalii a Israelului.

Sâmbătă, liderii Hamas din Gaza au avertizat că o invazie israeliană la scară largă a Rafah ar putea provoca "zeci de mii" de victime.

Biroul președintelui palestinian Mahmud Abbas a declarat că această acțiune "amenință securitatea și pacea în regiune și în lume" și reprezintă "o încălcare flagrantă a tuturor liniilor roșii".

Ministerul Sănătății din teritoriul condus de Hamas a declarat duminică că 94 de persoane au fost ucise în bombardamentele de peste noapte în Gaza, inclusiv în Rafah.

Armata israeliană a declarat că a ucis doi "agenți de rang înalt ai Hamas" într-un atac la Rafah sâmbătă.

Aceasta a făcut parte dintr-un bombardament mai amplu care a ucis cel puțin 25 de persoane în oraș, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

La nord, în orașul Gaza, armata israeliană a afirmat că trupele sale au descoperit un tunel al Hamas sub sediul evacuat al agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a cerut demisia șefului acesteia, Philippe Lazzarini.

Lazzarini a declarat că agenția nu a mai operat în incintă de la 12 octombrie, când personalul a evacuat-o la ordinul forțelor israeliene.

Aflat deja sub presiune după ce Israelul a afirmat că 12 membri ai personalului UNRWA au fost implicați în atacul Hamas din 7 octombrie, el a cerut o anchetă independentă cu privire la ultimele acuzații israeliene.

Un fotograf al AFP s-a aflat printre numeroșii jurnaliști care au fost duși joi în complex și în tunel de către armata israeliană.

Spațiile ONU sunt considerate "inviolabile" în dreptul internațional și imune la "percheziție, rechiziție, confiscare, expropriere și orice altă formă de intervenție".

Hamas a negat în repetate rânduri acuzațiile israeliene potrivit cărora ar fi săpat o rețea de tuneluri sub școli, spitale și alte infrastructuri civile ca acoperire pentru activitățile sale.

Duminică, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a numit UNRWA ”un paravan al Hamas”.

Războiul, aflat acum în a cincea lună, a generat o furie publică tot mai intensă în Israel.

Sâmbătă seara, protestatarii au ieșit pe străzile din Tel Aviv pentru a cere eliberarea ostaticilor, demisia lui Netanyahu și convocarea de noi alegeri.

Este clar că Netanyahu prelungește războiul, habar nu are ce să facă a doua zi”, a declarat Gil Gordon, un protestatar israelian.

Războiul a avut un impact de amploare mult dincolo de Israel și Gaza, violențele care implică aliați ai Hamas susținuți de Iran au crescut în tot Orientul Mijlociu.

Un ofițer de rang înalt al Hamas a supraviețuit unei tentative de asasinat israelian în Liban, au declarat surse de securitate palestiniene și libaneze, dar alte două persoane, inclusiv un membru Hezbollah, au fost ucise în atac.

Iar în Siria, loviturile israeliene în apropiere de Damasc au ucis trei persoane, a declarat un monitor de război, adăugând că în cartierul vizat se aflau vilele unor înalți oficiali militari și civili.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat