Site-ul Geoconfirmed , specializat în localizarea unor evenimente și utilizat de site-ul de investigații Bellingcat, arată într-o serie de postări pe rețeaua X (fostă Twitter) că, potrivit datelor strânse, drona rusească de tip Shahed a explodat luni pe malul românesc al Dunării, așa cum susține Ucraina.

”Zona estimată a prăbușirii = partea română a râului, zona în jur de 45.328864, 28.803601”, arată Geoconfirmed, făcând referire la latitudinea și longitudinea zonei în care a căzut drona.

Publicația a utilizat mai multe filmări din momentul exploziei și arată că explozia ar fi avut loc pe un câmp din zona localității Plauru, pe malul românesc al Dunării, în apropiere de portul ucrainean Izmail.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți la Cincu, că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”, dar sunt atacuri foarte aproape de graniță, cum s-a întâmplat astăzi la 800 de metri de graniță. „Suntem alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a subliniat președintele.

De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale a infirmat, luni, „în mod categoric” informaţiile din spaţiul public cu privire la o „aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de duminică spre luni, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României”.

Pe de altă parte, Ucraina – prin ministrul de Externe și alți oficiali militari susține că drona rusească a explodat în România.

Incidentul a survenit pe fondul bombardamentelor susținute ale Rusiei asupra portului ucrainean Izmail, punct-cheie pentru exportul de cereale din Ucraina.