Georgia: Ex-preşedintele încarcerat Saakaşvili, intrat de două ori în greva foamei, riscă să moară, potrivit unor medici

Georgia: Ex-preşedintele încarcerat Saakaşvili, intrat de două ori în greva foamei, riscă să moară, potrivit unor medici

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, a cărui sănătate a fost fragilizată de două greve ale foamei, riscă să moară dacă nu va primi îngrijiri adecvate, au avertizat vineri medici care l-au examinat în închisoare, transmite AFP.

Saakaşvili, în vârstă de 54 ani, a refuzat primă dată să se alimenteze timp de 50 de zile, apoi 20 de zile, pentru a denunţa trimiterea sa în închisoare în urma unei condamnări pentru abuz de putere.

Vineri, un grup de medici independenţi care l-a examinat pe Saakaşvili în închisoare a concluzionat că acesta suferă de encefalopatie Wernicke, o tulburare neurologică severă, de anorexie şi de stres post-traumatic.

Dacă fostul preşedinte nu va fi transferat de urgenţă într-un spital unde nu va mai fi supus unor 'factori de stres', riscă, potrivit medicilor, să dezvolte complicaţii neurologice putând cauza disfuncţia mai multor organe şi conduce la un 'rezultat fatal'.

Autorităţile georgiene au minimalizat până acum preocupările exprimate de medici şi de susţinători ai fostului preşedinte pro-occidental.

Liderul partidului la putere 'Visul georgian', Irakli Kobahidze, a declarat în cursul săptămânii că Saakaşvili 'nu este mulţumit de scăderea nivelului său de viaţă de când este încarcerat'.

'Nu trebuie decât să mănânce câteva ouă şi brânză proaspătă, şi totul va reintra în ordine', a adăugat el.

Mihail Saakaşvili, care a condus Georgia din 2004 până în 2013, a fost arestat şi apoi închis în octombrie 2021 la revenirea în ţară după câţiva ani de exil.

Arestarea sa a exacerbat o criză politică izbucnită după alegerile legislative din 2020, câştigate la mică diferenţă de partidul la putere şi pe care opoziţia le-a considerat fraudate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...