Georgian Enache (Jandarmeria Bucureşti): Dispozitivul nostru va fi dimensionat în mod gradual în funcţie de numărul participanţilor la protest

Georgian Enache (Jandarmeria Bucureşti): Dispozitivul nostru va fi dimensionat în mod gradual în funcţie de numărul participanţilor la protest

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat joi că dispozitivul de jandarmi de la protestul de vineri din faţa Guvernului va fi dimensionat în mod gradual în funcţie de numărul de participanţi care vor fi prezenţi.

"Dispozitivul nostru va fi dimensionat în mod gradual în funcţie de numărul de participanţi care vor fi prezenţi în spaţiul public. Vom creşte gradual acest efectiv, astfel încât să putem să ne îndeplinim obiectivul. Dacă va fi nevoie de suplimentarea lui, cu siguranţă vom face acest lucru", a spus Enache în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

El a explicat că la ultimele evenimente de acest gen au existat incidente cu forţele de ordine deoarece alte persoane au intervenit în situaţia în care un jandarm a identificat o persoană care încălca legea şi încerca să o tragă la răspundere.

"În momentul în care jandarmul acţionează punctual pentru rezolvarea acelei situaţii, în jurul celui care a încălcat legea se coalizează alte persoane, alte grupuri care încearcă să împiedice acţiunea jandarmilor (...) Ceea ce nu face altceva decât să escaladeze nişte situaţii tensionate, care sunt exploatate ulterior de către cei care provoacă aceste situaţii în scop mediatic, în scop emoţional, acuzând abuzuri fără să cunoască ceea ce s-a întâmplat acolo. Nu ne facem singuri dreptate, există instituţii ale statului care au acest rol, iar jandarmii prezenţi în spaţiul public se află în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi au această obligaţie de a sancţiona orice comportament antisocial", a mai spus Enache.

El a cerut celor care vor fi prezenţi vineri în Piaţa Victoriei să nu vină cu bagaje voluminoase.

"De asemenea, cei care vin însoţiţi de copii să acorde o mare atenţie acestora, să-i supravegheze şi să se îndepărteze de persoanele la care am făcut referire. Niciun jandarm care vine mâine la serviciu nu are ca obiectiv o intervenţie, cu toţii vrem să ajungem sănătoşi acasă şi ne preocupă în egală măsură atât siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, dar şi siguranţa jandarmilor care se află în dispozitiv", a mai declarat Enache.

La rândul său, şefului Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a precizat că vor fi aduse structuri mobile de jandarmi din teritoriu, care îi vor sprijini pe jandarmii bucureşteni la protestul de vineri din Capitală.

"Vom avea de la Craiova, de la gruparea mobilă Prahova, vom avea oameni care vor veni şi vor susţine acest demers. Vom avea şi patrule hipo, şi câini în serviciu, vom avea şi acel dispozitiv de blocare a străzilor - sunt măsuri care nu trebuie să sperie pe nimeni, nu sunt măsuri excesive, dar sunt măsuri care trebuie luate în contextul în care vedem cu toţii ce se întâmplă în Europa. Şi de asemenea vor fi şi acei jandarmi care au un echipament specific de intervenţie antiteroristă, dar care vor fi în zona îndepărtată a Pieţei", a afirmat Militaru. AGERPRES/(A - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale