Georgienii pregătesc manifestaţii ample pentru a-şi exprima dorinţa privind aderarea la UE

Georgienii pregătesc manifestaţii ample pentru a-şi exprima dorinţa privind aderarea la UE

Mai multe organizaţii georgiene au făcut apel, într-un comunicat de presă, la un „marş pentru Europa” luni seară, la Tbilisi, cu scopul de a „demonstra angajamentul poporului georgian faţă de alegerea sa europeană şi faţă de valorile occidentale”.

„Europa este o alegere şi o aspiraţie istorică pentru georgieni, pentru care toate generaţiile au făcut sacrificii”, au spus organizatorii în declaraţie.

„Libertatea, pacea, dezvoltarea economică durabilă, protecţia drepturilor omului şi justiţia sunt valori care ne unesc pe toţi şi care ar fi garantate prin integrarea în Uniunea Europeană”, au adăugat aceştia.

Manifestaţiile îşi propun să trimită un semnal către Bruxelles, deoarece liderii UE vor discuta dacă să acorde sau nu statutul de candidat oficial Georgiei, precum şi Ucrainei şi Republicii Moldova în cursul acestei săptămâni.

Dacă Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de candidat, în cazul Georgiei a precizat că trebuie mai întâi să efectueze reforme, în special politice, înainte de a putea revendica acest statut.

Executivul UE a recomandat ca Georgiei să i se „oferă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene”, situaţie care însă nu are valoare juridică.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că „depinde de Georgia să accelereze (reformele) şi să se îndrepte către această uşă deschisă”.

Partidul Visului Georgian, aflat la putere la Tbilisi, s-a declarat „fericit” să aibă o „foaie concretă de parcurs”, însă „regretă” faptul că Comisia nu sprijină în prezent statutul de candidat.

În ultimii ani, Guvernul georgian a fost criticat din ce în ce mai mult cu privire la încălcarea drepturilor omului, ONG-urile exprimându-şi îngrijorarea cu privire la declinul libertăţii de exprimare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia