Germania a aprobat retragerea militarilor săi de la baza turcă de la Incirlik (oficial)

Germania a aprobat retragerea militarilor săi de la baza turcă de la Incirlik (oficial)

Guvernul german a decis miercuri retragerea trupelor Bundeswehr (armata germană) de la baza aeriană de la Incirlik, din sud-estul Turciei, după un diferend diplomatic între cele două țări, informează DPA și EFE.

După trei luni de tensiuni cu Turcia, ministrul apărării german Ursula von der Leyen a confirmat miercuri într-o scurtă apariție în fața presei planurile de a-i transfera la o bază din Iordania pe cei aproximativ 260 de militari germani desfășurați la Incirlik.

Trupe germane sunt staționate la Incirlik, bază situată în apropierea graniței cu Siria, ca parte a luptei împotriva grupării teroriste Statul Islamic, dar Turcia a interzis parlamentarilor germani să viziteze baza.

Cel mai probabil relocarea trupelor va avea loc în cursul acestei luni, dar ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, trebuie să gestioneze modul în care va fi suplinită absența acestora în contextul participării Germaniei la coaliția condusă de SUA împotriva SI.

Relocarea celor 260 de militari germani și a echipamentelor militare, inclusiv a avioanelor de recunoaștere de tip Tornado, la baza aeriană din Iordania va dura circa două luni, notează DPA. Baza din Iordania se află la Al Azraq și aici sunt deja desfășurate trupe americane, belgiene și olandeze.

Retragerea trupelor germane de la Incirlik nu presupune o ieșire totală a militarilor germani din Turcia, deoarece mai există un mic contingent de militari germani la baza NATO din Konya, notează EFE.

Luni, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu precizase, într-o conferință de presă susținut alături de omologul său german Sigmar Gabriel, că vizitele parlamentarilor germani "sunt posibile în prezent la baza NATO din Konya, nu la Incirlik".

Contactele parlamentarilor de la Berlin cu militarii germani aflați în misiune în Turcia au constituit o sursă de tensiune în relațiile bilaterale. Ankara nu și-a schimbat punctul de vedere: baza aeriană de la Incirlik — utilizată de NATO, inclusiv de aviația americană — aparține Turciei, care este singura în măsură să ia decizii legate de acest obiectiv militar.

Gabriel reafirmase luni poziția țării sale, potrivit căreia, conform Constituției Germaniei, forțele armate sunt controlate de parlament, prin urmare parlamentarii trebuie să poată vizita trupele staționate în străinătate. Ministrul de externe german insistase că refuzul Ankarei de a permite vizitele la Incirlik nu permite alte opțiuni: "Regret, deși vă cer înțelegere, deoarece din motive de politică internă va trebui să ne mutăm militarii".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...