Germania a confiscat cel mai mare super-iaht din lume, care figura pe numele surorii oligarhului rus Alișer Usmanov

Germania a confiscat cel mai mare super-iaht din lume, care figura pe numele surorii oligarhului rus Alișer Usmanov

Germania a confiscat cel mai mare super-iaht din lume după ce „investigațiile extensive” au stabilit că acesta este deținut de sora lui Alișer Usmanov, unul dintre oligarhii ruși împotriva căruia Occidentul a impus sancțiuni din cauza relațiilor apropiate cu Kremlinul, relatează The Guardian .

Super-iahtul „Dilbar”Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

Poliția federală germană a anunțat joi că a confiscat iahtul „Dilbar”, evaluat la 600 de milioane de dolari, după ce săptămâni de cercetări financiare amănunțite au dovedit cine este proprietarul adevărat al iahtului, în pofida unei rețele de firme offshore folosite pentru a ascunde identitatea sa.

Nava aflată sub pavilionul Insulelor Cayman și înregistrat în Malta, două dintre paradisurile fiscale favorite ale ultra-bogaților planetei, a fost confiscată la un șantier naval din Hamburg unde se afla pentru modernizări, potrivit The Times .

Cu o lungime de 156 de metri, Dilbar este cel mai mare iaht din lume în funcție de tonaj, compania navală care l-a construit afirmând că „este unul dintre cele mai complexe și provocatoare iahturi construite vreodată” și că are „spații de recreere și divertisment nemaivăzute până acum pe o asemenea navă”.

The Washington Post scrie că Dilbar are două heliporturi și cea mai mare piscină construită vreodată pe un iaht. Capacitatea navei este de 36 de pasageri și 96 de membri ai echipajului.

Cine este Alișer Usmanov, proprietarul celui mai mare super-iaht din lume

În vârstă de 68 de ani, Usmanov a fost la un moment dat cel mai bogat om din Rusia după ce și-a construit o avere uriașă din afaceri în minerit și siderurgie, intrând ulterior și pe piața telecomunicațiilor.

El a fost de asemenea unul dintre cei mai mari investitori în Mail.ru, compania rusească de internet care a creat rețeaua de socializare Vkontakte, „Facebook”-ul suveran al Rusiei. Usmanov este și proprietarul cotidianului Kommersant, cel mai mare ziar financiar din Rusia.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva lui Alișer Usmanov pe 28 februarie, un raport al Consiliului UE notând „relațiile deosebit de apropiate” ale acestuia cu președintele rus Vladimir Putin și faptul că acesta este considerat unul dintre „oligarhii favoriți” ai liderului de la Kremlin.

La sfârșitul lunii martie autoritățile italiene au confiscat active ale acestuia din Sardinia a căror valoare totală se ridică la 66 de milioane de euro, printre acestea numărându-se și o impresionantă limuzină blindată Mercedes-Maybach S650 Guard VR10.

Clasamentul celor mai bogați oameni din lume publicat anul acesta pe 6 aprilie de către revista Forbes evaluează averea lui Alișer Usmanov la 11,5 miliarde de dolari, acesta fiind în prezent al șaptelea cel mai bogat om din Rusia, după impunerea sancțiunilor occidentale fără precedent.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”