Germania: A început procesul lui Reinhold Hanning, fost gardian la Auschwitz, în vârstă de 94 de ani

Germania: A început procesul lui Reinhold Hanning, fost gardian la Auschwitz, în vârstă de 94 de ani

Procesul lui Reinhold Hanning, fost gardian în lagărul de la Auschwitz, s-a deschis joi în orașul german Detmold (vest), inculpatul, acum în vârstă de 94 de ani, fiind judecat pentru complicitate la asasinarea a cel puțin 170.000 de oameni, între ianuarie 1943 și iunie 1944, relatează AFP și DPA. Audierile de joi sunt dedicate citirii actului de acuzare și mărturiilor unor supraviețuitori ai Holocaustului.

În urma interesului mediatic provocat și a numărului mare de părți civile, procesul nu se desfășoară în sediul tribunalului, ci în cel al camerei de comerț și industrie, departe de centrul orașului.

La proces sunt reprezentate circa 40 de părți civile, unele persoane sosind din SUA, Canada, Israel sau Marea Britanie.

Fostul gardian, a cărui stare de sănătate îi permite să ia parte la proces doar două ore pe zi, este judecat pentru complicitate la uciderea a cel puțin 170.000 de persoane și riscă o pedeapsă cu închisoare între 3 și 15 ani.

Hanning, intrat în trupele Waffen SS la 18 ani, a luptat pe frontul din Balcani și apoi pe cel rusesc, fiind ulterior transferat la Auschwitz, la începutul lui 1942. Membru al unității SS Totenkopf, el a fost repartizat la lagărul de bază Auschwitz-I, dar supraveghea ocazional rampa de sosiri de la Birkenau (Auschwitz-II).

Potrivit actului de acuzare, Hanning, în calitate de gardian, a făcut parte din mașinăria de exterminare de la Auschwitz în perioada în care în acest lagăr au avut loc cele mai multe crime, majoritatea victimelor fiind evrei aduși din toată Europa ocupată de naziști, dar și polonezi, romi, homosexuali și prizonieri de război sovietici.

"Acest proces ar fi trebuit să aibă loc acum 40 sau 50 de ani. Însă chiar și acum, nu e prea târziu pentru a înțelege ce s-a petrecut", declara miercuri Justin Sonder, în vârstă de 90 de ani, care și-a pierdut 22 de membri ai familiei sub regimul nazist și a fost deportat la 17 ani.

Reinhold Hanning este cel de-al treilea acuzat într-un val de proceduri tardive declanșate prin condamnarea, în 2011, a lui John Demjanjuk, fost gardian la Sobibor, urmată de cea a lui Oskar Groening, ex-contabilul de la Auschwitz, anul trecut. Alți doi foști membri ai SS vor fi judecați în perioada următoare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”