Germania a plătit în ultimul deceniu aproape un miliard de dolari pentru forţele militare americane

Germania a plătit în ultimul deceniu aproape un miliard de dolari pentru forţele militare americane

Germania a plătit aproape un miliard de dolari în ultimul deceniu pentru prezenţa pe teritoriul său a forţelor militare americane, arată date preluate de dpa de la Ministerul de Finanţe de la Berlin.

Statele Unite achită însă costuri mult mai mari pentru trupele staţionate în Germania, ale căror efective sunt în prezent de aproape 35.000. Conform Departamentului Apărării de la Washington, numai pentru 2020 s-au alocat în bugetul publicat anul trecut 8,125 miliarde de dolari, adică de 55 de ori mai mult decât efortul financiar al Germaniei în 2019, care a fost de 132,4 milioane de euro.

Subiectul militarilor americani din Germania a ajuns în atenţie după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat intenţia de a retrage 9.500 de soldaţi. El a condamnat de multe ori Berlinul pentru bugetul insuficient alocat apărării.

Cheltuielile Germaniei au constat în primul rând în subvenţii pentru proiecte de construcţie în valoare de 648,5 milioane de euro, iar 333,9 milioane au reprezentat 'costuri de apărare rezultate', a arătat ministerul de finanţe, în urma unei solicitări de informaţii formulate de partidul de extremă stângă Die Linke. Costurile respective se referă la plăţi către foşti militari americani, compensaţii pentru daunele produse de trupele SUA şi rambursarea investiţiilor Washingtonului în foste obiective militare.

Pentru contribuabilii americani, Germania este cea mai costisitoare bază militară a SUA din străinătate, dar - observă dpa - oferă în acelaşi timp o poziţie strategică în centrul Europei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...