Germania a restituit un tablou de Paul Signac, furat de nazişti, familiei unui agent imobiliar francez

Germania a restituit un tablou de Paul Signac, furat de nazişti, familiei unui agent imobiliar francez

Germania a anunţat miercuri restituirea unei lucrări a pictorului francez Paul Signac familiei proprietarului său, un agent imobiliar francez de origine evreiască, Gaston Prosper Lévy, jefuit de nazişti, relatează AFP.

Tabloul, "Quai de Clichy. Temps Gris (opus 156)", face parte din sutele de lucrări ale colecţionarului de artă germano-austriac Cornelius Gurlitt, care a murit în 2014. Tatăl său, Hildebrand, a fost însărcinat de nazişti să vândă opere de artă furate de la evrei sau confiscate pentru "decadenţă".

"Un număr necunoscut de comercianţi sau colecţionari de artă, au fost persecutaţi sau jefuiţi de către nazişti (...) acest rău dorim să-l reparăm", a declarat ministrul german al culturii, Monika Grütters, într-un comunicat în care a anunţat restituirea picturii.

La moartea sa, Cornelius Gurlitt a numit Muzeul de Arte din Berna drept moştenitor al colecţiei sale, însă 500 de exemplare care fac obiectul unor litigii sunt păstrate în Germania.

Restituirile sunt complicate din cauza dificultăţii descoperirii istoriei pieselor de artă. În plus, după o perioadă de 30 de ani, proprietatea unei opere de artă nu mai poate fi contestată în Germania.

Totuşi există şi cazuri în care lucrări furate sunt restituite. În cel mai recent caz, un tablou al pictorului francez Thomas Couture, intitulat "Portrait de jeune femme assise", a fost restituit în ianuarie familiei fostului ministru francez de origine evreiască Georges Mandel. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

2 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

3 De citit!

4 Fenomen straniu în SUA

5 Informație / Din 2015, CIA antrenează în secret forțele speciale ucrainiene „să ucidă ruși” în cazul unei invazi…