Germania: Angela Merkel invită la coeziune socială în lupta împotriva pandemiei de coronavirus

Germania: Angela Merkel invită la coeziune socială în lupta împotriva pandemiei de coronavirus

În mesajul său tradiţional de Anul Nou, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la coeziune socială în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, transmite joi dpa.

"Va depinde de noi toţi, multă vreme de acum încolo, să vedem cum voi răzbi în această pandemie", a declarat Merkel în mesajul pe care urmează să-l rostească în noaptea dintre ani, dar prezentat în avans de agenţia de presă germană.

Referindu-se la ceea ce ea a numit "timpuri grele pentru ţara noastră", Merkel le-a cerut germanilor să respecte regulile în zilele şi săptămânile care vor urma.

"În afară de vaccin, avem cele mai eficiente mijloace la dispoziţia noastră, respectând regulile, fiecare dintre noi", a insistat cancelarul german.

Merkel, care intră în cel de-al 16-lea şi ultimul său an în calitate de cancelar, le-a mulţumit locuitorilor Germaniei, în marea lor majoritate, pentru disciplina de care au dat dovadă, pentru că au purtat măşti şi au păstrat distanţa fizică.

Există speranţă, a spus Merkel, în contextul în care au fost vaccinate primele persoane în întreaga Europă şi în lume. Merkel a dat asigurări că "oricine va dori" va putea să se vaccineze şi a spus că şi ea se va vaccina "atunci când îmi va veni rândul".

 

Foto: (c)  Markus Schreiber / EPA


 

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume sunt o altă sursă de speranţă, a remarcat Merkel, inclusiv cei din Germania care au dezvoltat primii la nivel mondial un test anti-coronavirus fiabil şi primul vaccin care urmează să fie aprobat de multe ţări.

Amintindu-i cu nume şi prenume pe fondatorii companiei germane BioNTech, Ugur Sahin şi Ozlem Tureci, Merkel a subliniat că această companie cu sediul la Mainz are angajaţi care provin din 60 de ţări.

"Nimic nu poate demonstra mai bine decât atât că forţa diversităţii, cooperarea europeană şi internaţională sunt cele care aduc progresul", a insistat Merkel.

Cancelarul german, care se va retrage înaintea alegerilor din septembrie 2021, a mai subliniat că la finalul a ceea ce a numit "un an care ne-a tăiat respiraţia" este important ca oamenii să facă o pauză şi să jelească. "Ca societate, nu trebuie să uităm câţi oameni au pierdut persoane dragi fără să poată fi alături de ele în ultimele ore de viaţă", a spus ea.

Aşa stând lucrurile, Merkel a adăugat că poate doar să-şi imagineze cât de furioşi trebuie să se simtă aceşti oameni atunci când "persoane incorigibile persistă în a nega existenţa virusului".

"Teoriile conspiraţiei nu sunt doar neadevărate şi periculoase, sunt şi cinice şi crude pentru oamenii" care au pierdut fiinţe dragi, a avertizat Merkel. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

2 Așa o fi?

3 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Așa o fi?