Germania: Aproape 85% dintre locuitori au o percepţie negativă asupra relaţiilor cu SUA (sondaj)

Germania: Aproape 85% dintre locuitori au o percepţie negativă asupra relaţiilor cu SUA (sondaj)

Aproape 85% dintre germani au o percepţie negativă sau foarte negativă asupra relaţiilor dintre ţara lor şi SUA, iar cei mai mulţi ar dori ca între cei doi aliaţi transatlantici să existe o distanţă mai mare, indică un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate vineri şi preluate de Reuters.

Potrivit sondajului, 57,6% dintre respondenţi ar dori o distanţă mai mare între Washington şi Berlin, în vreme ce 42,3% dintre intervievaţi consideră China un partener mai bun pentru Germania decât Statele Unite.

O treime consideră populismul de dreapta şi protecţionismul drept cele mai periculoase crize globale, în timp ce numai 1,9% sunt îngrijoraţi de Rusia şi doar 2,2% se tem de influenţa în creştere a Chinei.

Ancheta a fost realizată pe un eşantion de aproximativ 5.000 de persoane, în lunile noiembrie-decembrie, de asociaţia Atlantik-Bruecke şi institutul de sondare Civey.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Germania, ţara cu cea mai mare economie europeană, s-au tensionat după alegerea preşedintelui Donald Trump la Casa Albă în noiembrie 2016. Trump a criticat în repetate rânduri practicile comerciale ale Germaniei, bugetul insuficient alocat apărării şi participarea germană la gazoductul rusesc Nord Stream 2.

Berlinul a încercat să păstreze raporturi prieteneşti cu Statele Unite, dar responsabili de rang înalt au vorbit public despre o erodare a încrederii după retragerea Washingtonului din acordul cu privire la schimbările climatice, din cel nuclear cu Iranul şi, mai recent, din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF).

Michael Werz, expert în cadrul Center for American Progress, din SUA, şi membru în boardul executiv al Atlantik-Bruecke, le-a recomandat germanilor să nu lase ca îngrijorările lor legate de Trump să se transforme în resentimente antiamericane.

În opinia lui Burkhard Schwenker, vicepreşedinte al Atlantik-Bruecke, sondajul arată necesitatea ca eforturile de extindere a dialogului să fie intensificate la toate nivelurile între cei doi aliaţi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...