Germania aprobă livrările de tancuri Leopard 2 pentru susținerea armatei ucrainene

Germania aprobă livrările de tancuri Leopard 2 pentru susținerea armatei ucrainene

Guvernul german a anunţat miercuri că va livra Ucrainei tancuri Leopard 2, depăşind astfel îndoielile cu privire la trimiterea acestui armament greu despre care conducerea de la Kiev spune că este crucial pentru a face faţă invaziei ruse.

Tanc Leopard 2 FOTO Shutterstock

Presiunea a crescut în ultimele săptămâni asupra cancelarului Olaf Scholz pentru a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 şi pentru a le permite şi altor aliaţi din NATO să facă la fel înainte de ofensivele rusești și contraofensivele ucrainene preconizate pentru primăvară.

Guvernul german a fost blocat în privinţa deciziei, îngrijorat că astfel de măsuri ar putea determina Rusia să escaladeze războiul sau ar atrage NATO ca parte a conflictului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia de miercuri oferă și altor țări, cum ar fi Polonia, Spania şi Norvegia, posibilitatea de a-şi trimite stocurile de tancuri Leopard către Ucraina.

„Decizia e în continuarea binecunoscutei noastre linii de susţinere a Ucrainei cu toată capacitatea noastră. Acţionăm în strânsă coordonare la nivel internaţional”, a precizat Olaf Scholz, citat într-un comunicat.

Scopul este de a crea rapid două batalioane de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina, se arată în comunicat, care subliniază că Germania va furniza într-o primă fază 14 tancuri de acest tip din stocurile armatei sale. În plus, Germania va furniza muniție și logistică. Instruirea trupelor ucrainene va începe în curând.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

4 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

5 „Este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa”