Germania: Autorul atentatului sinucigaș din Ansbach a fost ''direct influențat'' de către o altă persoană

Germania: Autorul atentatului sinucigaș din Ansbach a fost ''direct influențat'' de către o altă persoană

Sirianul care și-a detonat încărcătura explozivă duminică seara, în numele grupării Statul Islamic (SI), în apropiere de locul unde se desfășura un festival de muzică în orașul german Ansbach (sud) a fost ''direct influențat'' de către o altă persoană, au indicat miercuri autoritățile locale, citate de AFP și DPA.

''A existat în mod vădit o legătură directă cu cineva care a avut o influență determinantă în privința comiterii atentatului'', a declarat ministrul de interne bavarez, Joachim Hermann.

Examinarea telefonului mobil al sirianului, în care a fost descoperită o înregistrare video ce îl arăta jurând supunere Statului Islamic, a permis să se stabilească faptul că a avut loc ''o discuție intensă'' cu o persoană nespecificată, care s-a încheiat chiar înainte de atentat, a afirmat ministrul bavarez, fără să precizeze dacă atacatorul a discutat cu un membru al SI și nici cât timp a durat discuția.

Potrivit DPA, revista săptămânală a grupării teroriste, Al-Nabaa, a publicat marți un reportaj despre autorul atentatului din Ansbach, care a fost identificat ca fiind Mohammad Daleel. În reportaj se afirmă că atacul a fost planificat în mod meticulos și că Daleel a fost în mod constant în contact cu ''un soldat'' al Statului Islamic.

AFP precizează că administrația germană a confirmat printre altele existența unei expertize psihologice în care sirianul, în vârstă de 27 de ani, spunea că dorește ''să se sinucidă într-un mod spectaculos'', mai ales după moartea soției sale și a fiului lor de șase luni. Raportul a fost dezvăluit de către cotidianul Bild.

Locuind la un cămin din Ansbach, tânărul a încercat în trecut de două ori să-și pună capăt zilelor și a fost internat într-o clinică de psihiatrie. Potrivit raportului, sirianul avea ''un spirit extrem'' și nu mai avea nimic de pierdut după moartea familiei sale.

Dispozitivul pe care sirianul l-a detonat duminică seara în fața unui restaurant din Ansbach era plin cu piese metalice, conform poliției.

''În urma mărturiilor și a conversației telefonice, se pune întrebarea dacă el a vrut să detoneze bomba în acel moment'', a subliniat Herrmann, evocând o posibilă eroare a sirianului, care este singura victimă a atentatului soldat cu 15 răniți, dintre care patru sunt în stare gravă.

Chiar înainte de a-și detona încărcătura, sirianul a încercat să intre la festivalul de muzică unde erau prezente 2.500 de persoane. Dacă reușea să intre, bilanțul ar fi fost automat mult mai mare.

Sirianul, a cărui cerere de azil a fost respinsă în urmă cu un an, era originar din Alep și avea răni de război. Anchetatorii caută să afle dacă el avea un trecut militar. Cererea lui de azil a fost respinsă de Germania, deoarece el beneficia de un statut de refugiat în Bulgaria, potrivit ministrului german federal de interne, Thomas de Maiziere.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

5 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia