Germania: Candidata Verzilor în alegeri vrea retragerea bombelor nucleare americane

Germania: Candidata Verzilor în alegeri vrea retragerea bombelor nucleare americane

Candidata partidului Verzilor la postul de cancelar Annalena Baerbock vrea să facă presiuni pentru retragerea bombelor nucleare americane din Germania dacă va câştiga viitoarele alegeri, informează marţi DPA.

Un nou guvern german ar trebui să adopte o poziţie clară cu privire la discuţiile despre dezarmare SUA-Rusia, a spus ea. Washingtonul şi Moscova au început noi discuţii în iulie.

"Desigur, o parte a acestei dezarmări trebuie să fie armele nucleare americane aici în Germania şi în toată Europa", a declarat Baerbock luni seară în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri la canalul ARD.

"Avem o fereastră de oportunitate chiar acum şi trebuie să o folosim şi nu să continuăm cu o politică externă îndoielnică", a adăugat ea.

Germania şi alte state din NATO, inclusiv Italia, Belgia, Ţările de Jos şi Turcia găzduiesc arme ca parte a programului NATO de descurajare.

Se estimează că aproximativ 20 de bombe nucleare sunt depozitate la baza aeriană germană Buechel din regiunea Eifel pentru utilizare de urgenţă de către armata germană.

Verzii (Die Grünen n.r.) germani, stânga radicală (Die Linke) şi liderii grupurilor parlamentare ale social-democraţilor (SPD) sunt în favoarea retragerii armelor nucleare americane. Creştin-democraţii (CDU) Angelei Merkel şi partidul-soră al lor CSU se opun.

"Dacă vreau să schimb ceva, atunci este important din punctul meu de vedere nu numai să promitem că se va întâmpla ceva la un moment dat, dar şi să luăm măsuri concrete", a spus Baerbock.

Aceasta înseamnă că este necesar să vorbim cu Washingtonul despre armele nucleare americane în Germania, a declarat ea. "Nu le putem doar pune într-un pachet şi trimite înapoi", a notat ea.

Alegerile în Germania vor avea loc pe 26 septembrie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria