Germania, care urmează să preia preşedinţia UE, doreşte mai multă reciprocitate în relaţiile cu China

Germania, care urmează să preia preşedinţia UE, doreşte mai multă reciprocitate în relaţiile cu China

Germania a semnalat că va insista pentru o linie mai dură a UE faţă de China, potrivit unui proiect de document care ar putea constitui o cerere mai fermă pentru ''reciprocitate'' - văzută drept un cod de acces pentru firmele europene - şi un nou accent pe ''valori'', relatează Reuters.

Germania preia preşedinţia rotativă a UE în a doua jumătate a acestui an. Aceasta şi-a stabilit planurile de politici pentru preşedinţie într-un proiect revăzut de Reuters luni, care înlocuieşte un proiect elaborat în martie.

Printre elementele noi, în documentul de 24 de pagini se menţionează: ''Vrem să dezvoltăm cooperarea cu China şi să acţionăm pentru mai multă reciprocitate în toate domeniile politice''.

Referirea la reciprocitate survine după plângerile din partea unor companii germane care nu au acelaşi acces la pieţele din China, aşa cum au companiile chineze în Germania.

''Politica chineză faţă de toate instituţiile UE şi statele membre ar trebui să fie unită şi echilibrată şi să fie orientată pe termen lung spre interese şi valori comune ale UE'', se arată în documentul citat.

Cuvântul ''valori'' a fost omis în proiectul anterior şi includerea acestuia acum ar putea sugera un accent mai mare pe probleme precum democraţia, drepturile omului şi autonomia Hong Kong-ului.

Germania a anunţat la începutul acestei luni că un summit prevăzut în septembrie la Leipzig între China şi UE a fost amânat din cauza coronavirusului.

''SUA sunt cel mai apropiat partener al nostru de politică externă şi securitate în afara UE'', se arată, de asemenea, în documentul citat, o abordare care de cele mai multe ori ar fi privită ca fiind inofensivă, dar ar putea avea un sens mai larg într-o perioadă în care Washingtonul a anunţat că intenţionează să-şi retragă trupele din Germania.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante