Germania cere Suediei lansatoare mobile pentru a întări sistemele antiaeriene IRIS-T pentru Ucraina

Germania cere Suediei lansatoare mobile pentru a întări sistemele antiaeriene IRIS-T pentru Ucraina

Germania se află în discuţii cu Suedia pentru a achiziţiona lansatoare mobile care ar întări capabilităţile sistemelor de apărare antiaeriană IRIS-T pe care Berlinul plănuieşte să le trimită Ucrainei, scrie vineri publicaţia Der Spiegel, citând surse, transmite Reuters.

Germania a furnizat Ucrainei un sistem antierian IRIS T FOTO Getty Images

Germania a livrat până acum un sistem IRIS-T Ucrainei şi are în plan să trimită şi altele, răspunzând apelului Kievului pentru baterii antiaeriene care să respingă atacurile ruseşti cu drone şi rachete.

Lansatoarele mobile sudeze ar ajuta forţele ucrainene să protejeze o arie mai largă de atacurile ruseşti.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a ridicat acest subiect în cursul unei vizite în Suedia în această săptămână, însă guvernul suedez a declinat până acum livrarea lansatoarelor, a relatat cotidianul german.

Armata suedeză a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a spus că discuţiile cu privire la furnizarea de arme Ucrainei ar trebui văzute în contextul în care Suedia este apropiată geografic de Rusia, dar nu este încă membră a NATO, a scris Der Spiegel.

Candidatura Suediei la Alianţă, depusă împreună cu cea a Finlandei, se confruntă în prezent cu obiecţii din partea Turciei.

Sistemul IRIS-T este fabricat de producătorul german privat de armament Diehl şi este considerat printre cele mai avansate din lume. El poate lansa rachete pe o distanţă de 40 km pentru a doborî avioane, elicoptere, drone, rachete şi rachete de croazieră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...