Germania: Conducerea SPD a aprobat candidatura tandemului Lars Klingbeil - Saskia Esken la preşedinţia partidului

Germania: Conducerea SPD a aprobat candidatura tandemului Lars Klingbeil - Saskia Esken la preşedinţia partidului

Conducerea Partidului Social Democrat (SPD) german a aprobat luni candidatura la preşedinţia formaţiunii a lui Lars Klingbeil, actualul secretar general şi considerat unul din artizanii victoriei SPD la alegerile federale din 26 septembrie, transmit AFP şi dpa.

Lars Klingbeil, în vârstă de 43 de ani, se va prezenta în tandem cu Saskia Esken, co-preşedinta actuală, social-democraţii optând în urmă cu doi ani pentru o preşedinţie bicefală.

Având asigurat sprijinul unanim al conducerii partidului, noul tandem de politicieni experimentaţi are toate şansele să fie ales oficial la congresul din 10-12 decembrie, chiar dacă, teoretic, până atunci ar putea apărea şi alţi candidaţi.

Klingbeil îi va lua locul lui Norbert Walter-Borjans, în prezent co-lider alături de Saskia Esken.

Norbert Walter-Borjans a anunţat în octombrie că va demisiona la congres din funcţia în care fusese ales împreună cu Esken în 2019, când partidul se afla în plină criză şi sondajele prognozau un scor catastrofal la nivel federal.

Sub mandatul lor, SPD a urcat însă la 27,5% din voturi în alegerile din septembrie, devansând blocul conservator CDU-CSU al cancelarului Angela Merkel (24,1%).

Klingbeil, un bărbat jovial şi impunător - măsoară 1,96 m în înălţime-, aparţine aripei zise conservatoare a SPD, care se defineşte drept 'pragmatică şi nu dogmatică', însă secretarul general avea relaţii bune şi cu aripa de stânga.

Organizator principal al campaniei electorale a SPD pentru alegerile din septembrie, el este cel care a reuşit să unească toate curentele din partid în spatele candidaturii lui Olaf Scholz, o vreme marginalizat în interiorul formaţiunii.

Lars Klingbeil 'a contribuit considerabil la victoria noastră electorală', a recunoscut Saskia Esken într-o conferinţă de presă la Berlin.

'Dacă vom face totul cum trebuie, am putea să ne aflăm la începutul unei decade social-democrate în Germania, dar şi în Europa', a spus Klingbeil. 'O victorie electorală nu este suficientă pentru mine', a adăugat el.

SPD se află în negocieri cu Verzii şi liberalii din FDP pentru formarea unui nou guvern la începutul lui decembrie, în care funcţia de cancelar i-ar reveni lui Olaf Scholz, actualul ministru de finanţe.

Schimbarea la vârful SPD ar putea afecta negocierile de coaliţie şi alocarea posturilor ministeriale.

În timp ce Walter-Borjans afirmase că liderii partidului nu ar trebui să facă parte din guvern (chiar dacă legea ar permite), Saskia Esken a declarat luni la postul ARD că ar fi 'incitant' să facă parte dintr-un viitor cabinet de coaliţie.

Klingbeil fusese creditat şi cu ambiţii ministeriale şi dat ca posibil titular la Apărare în noul guvern.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro