Germania consideră noile sancţiuni ruse care o vizează 'nejustificate' (surse diplomatice)

Germania consideră noile sancţiuni ruse care o vizează 'nejustificate' (surse diplomatice)

Germania consideră noile sancţiuni ale Moscovei la adresa sa "nejustificate", au declarat marţi surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe german, după ce Rusia a anunţat contra-sancţiuni în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

"Deşi acest gen de contramăsuri ruse a existat şi în trecut, ele rămân din punctul de vedere al guvernului german nejustificate", a subliniat această sursă.

Anterior, Moscova a anunţat contra-sancţiuni vizând responsabili din state UE în cazul otrăvirii principalului opozant rus, indicând că a "extins lista reprezentanţilor ţărilor membre UE care au interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse", fără a publica nume.

Însărcinata cu afaceri a ambasadei Germaniei la Moscova, Beate Grzeski, a fost rugată să vină la Ministerul rus al Afacerilor Externe, unde a fost informată că "au fost ordonate contramăsuri sub formă de interdicţii de intrare pe teritoriu pentru reprezentanţi ai statului german", a adăugat această sursă.

Presupusa otrăvire a lui Navalnîi "nu este o afacere bilaterală ci o afacere de dimensiuni internaţionale din cauza atingerii aduse dreptului internaţional prin utilizarea unei substanţe chimice neurotoxice", potrivit acestei surse.

Berlinul cere în continuare Rusiei să facă "lumină asupra recurgerii la un agent toxic de tip militar împotriva unui cetăţean rus pe teritoriul rus", a conchis această sursă, apreciind că până în prezent Moscova nu s-a arătat în niciun fel dispusă să facă acest lucru.

Pe lângă adoptarea de contra-sancţiuni vizând responsabili din UE, Moscova a calificat marţi drept un "delir" dezvăluirile lui Aleksei Navalnîi privind implicarea serviciilor speciale ruse în presupusa otrăvire căreia i-ar fi căzut victimă, la sfârşitul lui august, în Siberia.

Ministerul rus de Externe a explicat că reacţionează la sancţiuni adoptate în octombrie de europeni împotriva a şase personalităţi ruse.

Aceste contra-sancţiuni le-au fost anunţate reprezentanţilor ambasadelor Franţei, Germaniei şi Suediei, cele trei ţări ale căror laboratoare au identificat o substanţă neurotoxică militară de tip Noviciok în organismul opozantului, spitalizat la sfârşitul lui august la Berlin.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?