Germania: Curtea Constituţională limitează puterile agenţiei de spionaj de a monitoriza cetăţeni străini în afara ţării

Germania: Curtea Constituţională limitează puterile agenţiei de spionaj de a monitoriza cetăţeni străini în afara ţării

Curtea Constituţională din Germania a stabilit marţi că monitorizarea traficului pe internet al cetăţenilor străini în afara ţării de către agenţia de spionaj extern BND încalcă parţial legea fundamentală, relatează Reuters.

Decizia, care era extrem de aşteptată, stabileşte că supravegherea în masă a activităţii pe internet a străinilor în afara ţării încalcă libertatea presei, apărată de Constituţie.

Este prima dată când instanţa decide că BND trebuie să se supună Constituţiei germane chiar şi pentru activităţile din străinătate.

Hotărârea dă câştig de cauză plângerilor înaintate de şase jurnalişti străini, de organizaţia Reporteri fără Frontiere şi de un activist pentru drepturile omului, scrie şi DPA.

Conform sesizărilor, agenţia de spionaj extern BND încalcă libertatea presei prin monitorizarea la scară largă a diverse date peste tot în lume.

Plângerile înaintate Curţii Constituţionale au vizat o serie de modificări legislative de la sfârşitul lui 2016 care defineau aria de acoperire şi activităţile BND, permiţându-i să analizeze date fără a avea nevoie de o suspiciune concretă pentru a face asta.

Teoretic, cetăţenii germani se bucură de protecţie împotriva supravegherii. Totuşi, conform sesizărilor, mulţi reporteri de investigaţie din Germania ar putea fi reticenţi să lucreze cu parteneri internaţionali din moment ce asta ar însemna ca activitatea lor să poate fi monitorizată.

Curtea Constituţională, care îşi are sediul la Karlsruhe, a stabilit că schimbările legislative trebuie reanalizate până cel târziu la sfârşitul anului viitor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…