Germania: Curtea Constituţională limitează puterile agenţiei de spionaj de a monitoriza cetăţeni străini în afara ţării

Germania: Curtea Constituţională limitează puterile agenţiei de spionaj de a monitoriza cetăţeni străini în afara ţării

Curtea Constituţională din Germania a stabilit marţi că monitorizarea traficului pe internet al cetăţenilor străini în afara ţării de către agenţia de spionaj extern BND încalcă parţial legea fundamentală, relatează Reuters.

Decizia, care era extrem de aşteptată, stabileşte că supravegherea în masă a activităţii pe internet a străinilor în afara ţării încalcă libertatea presei, apărată de Constituţie.

Este prima dată când instanţa decide că BND trebuie să se supună Constituţiei germane chiar şi pentru activităţile din străinătate.

Hotărârea dă câştig de cauză plângerilor înaintate de şase jurnalişti străini, de organizaţia Reporteri fără Frontiere şi de un activist pentru drepturile omului, scrie şi DPA.

Conform sesizărilor, agenţia de spionaj extern BND încalcă libertatea presei prin monitorizarea la scară largă a diverse date peste tot în lume.

Plângerile înaintate Curţii Constituţionale au vizat o serie de modificări legislative de la sfârşitul lui 2016 care defineau aria de acoperire şi activităţile BND, permiţându-i să analizeze date fără a avea nevoie de o suspiciune concretă pentru a face asta.

Teoretic, cetăţenii germani se bucură de protecţie împotriva supravegherii. Totuşi, conform sesizărilor, mulţi reporteri de investigaţie din Germania ar putea fi reticenţi să lucreze cu parteneri internaţionali din moment ce asta ar însemna ca activitatea lor să poate fi monitorizată.

Curtea Constituţională, care îşi are sediul la Karlsruhe, a stabilit că schimbările legislative trebuie reanalizate până cel târziu la sfârşitul anului viitor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dur articol! / Așa este, domnule președinte?

2 Așa o fi?

3 Andreea Esca are un „confident”?

4 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

5 Idilă-surpriză în sportul românesc