Germania denunţă ca 'nejustificată' expulzarea de către Rusia a doi dintre diplomaţii săi

Germania denunţă ca 'nejustificată' expulzarea de către Rusia a doi dintre diplomaţii săi

Germania a denunţat joi ca ''nejustificată'' expulzarea de către Rusia a doi dintre diplomaţii săi ca represalii la o măsură similară luată de Berlin, după uciderea comandată, potrivit Germaniei, a unui separatist cecen la Berlin.

Guvernul german "ia act cu regret de decizia guvernului rus de a declara doi angajaţi ai ambasadei Germaniei la Moscova personae non grata", scrie Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat citat de AFP.

Ministerul rus de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul Germaniei la Moscova, Geza, Andreas von Geyr, pentru a-l informa că doi colaboratori ai ambasadei Germaniei au fost declaraţi +persona non grata+ şi au la dispoziţie şapte zile pentru a părăsi Rusia.

Această decizie "trimite un semnal greşit şi este nejustificată", regretă ministerul german.

Pe 4 decembrie, guvernul german a anunţat că doi membri ai ambasadei ruse urmau să părăsească ţara imediat, Berlinul acuzând Moscova că "nu cooperează" în ancheta privind uciderea la 23 august, în plină zi, într-un parc din centrul capitalei germane, a unui georgian din minoritatea cecenă a ţării.

"O cooperare serioasă şi imediată din partea autorităţilor ruse rămâne, în opinia guvernului federal, o necesitate urgentă", subliniază joi Ministerul german de Externe.

Acesta reaminteşte că în această anchetă, condusă de Parchetul federal german, "există suficiente dovezi că omorul a fost comis fie în numele autorităţilor de stat din Federaţia Rusă, fie în numele celor ale republicii autonome cecene din cadrul Federaţiei Ruse".

Guvernul cancelarului Angela Merkel îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare în lumina investigaţiilor în curs, concluzionează Ministerul de Externe.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări luni că aceste expulzări reciproce nu constituie o "criză" diplomatică. De asemenea, el a promis că Moscova va "face totul" pentru a ajuta Germania să elucideze cazul.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei zodii care ar putea câștiga la Loto înainte de Paște. Ei s-ar putea bucura de Iepuraș mai devreme

2 VIDEO Victoraș Micula nu bea Frutti Fresh: Nu îmi plac. Vi le-am dat vouă, să fac bani, dar nu-s prost să le consum

3 Scandal sexual în Austria după ce o pictoriță, proaspăt căsătorită, a chemat doi tineri în atelier

4 VIDEO Priviți, la București, Umbrărescu a turnat deja asfalt pe singurul tronson de centură unde lucrează români

5 Scandalul sexual din armata Rusiei ia proporții