Germania instituie un nou tip de serviciu militar voluntar

Germania instituie un nou tip de serviciu militar voluntar

Armata germană va dispune de un nou serviciu militar, voluntar şi în format redus, care va fi denumit ''Apărarea Patriei'', sau ''Un An pentru Germania'', şi al cărui obiectiv este consolidarea forţelor armate în faţa unor crize punctuale, catastrofe naturale şi de mediu, exclusiv interne, a anunţat marţi ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, citată de agenţia EFE.

Stagiul va consta într-o scurtă perioadă de instrucţie militară, de şase luni, după care participanţii vor avea statutul de rezervişti timp de şase ani. ''Termenul de apărare a Patriei trebuie înţeles într-un sens amplu, la fel ca şi cuvântul Patrie'', aşadar nu va avea ''conotaţii naţionaliste'' şi va fi expresia unei ''armate integrate într-o societate democratică, cum este cea germană'', a declarat titulara portofoliului Apărării.

Acest serviciu militar voluntar, care pentru prima promoţie va încorpora circa o mie de tineri, va fi complementar forţelor armate în situaţii determinate, numai în interiorul Germaniei, fără a fi avută în vedere participarea la misiuni internaţionale.

Activitatea de instrucţie va fi împărţită în două părţi, prima cu prezenţă şi cealaltă la distanţă, astfel încât participanţii să-şi poată continua studiile sau activitatea profesională.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat formal în Germania pe 1 iulie 2011, în urma unei decizii a celui de-al doilea executiv al cancelarului Angela Merkel şi după îndelungi discuţii în interiorul blocului politic conservator.

Trecerea la o armată alcătuită din soldaţi profesionişti a generat polemici, întrucât până atunci se considera că forţele armate trebuie să fie ancorate în ansamblul societăţii germane şi să reprezinte toate categoriile sociale. Adversarii suspendării stagiului militar obligatoriu susţin că o armată de profesionişti implică riscul atragerii în rândurile ei a unor simpatizanţi ai extremei drepte sau a unor fanatici de arme motivaţi doar de dorinţa de a dobândi pregătire militară.

Reforma armatei germane a condus şi la o reducere graduală a efectivelor ei, de la circa 240.000 în 2011 la aproximativ 170.000 în prezent. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...