Germania: Justiția, împotriva restricționării asistenței sociale pentru intracomunitari

Germania: Justiția, împotriva restricționării asistenței sociale pentru intracomunitari

Curtea Socială Federală din Germania a estimat miercuri că persoanele care caută un loc de muncă, provenind dintr-o țară membră a Uniunii Europene, și care trăiesc în Germania, nu pot fi excluse definitiv din sistemul de ajutor social, opunându-se astfel unei legi recente, relatează AFP.

Decizia pronunțată miercuri confirmă o primă hotărâre datând din decembrie 2015, potrivit căreia orice cetățean al UE, chiar și fără un loc de muncă, care trăiește mai mult de șase luni în Germania, are dreptul la asistență socială.

Potrivit Constituției germane, țara trebuie să asigure tuturor, inclusiv străinilor, un minim vital dacă un cetățean străin trăiește de mai mult timp în țară.

Această decizie a suscitat îngrijorări în comunitățile care finanțează ajutoarele sociale în Germania, precum și teama că această situație va atrage cetățenii UE din țări cu un nivel mai scăzut de trai, cum ar fi România și Bulgaria.

Ca primă economie europeană, Germania este prima țară unde se îndreaptă cetățenii intracomunitari.

Temându-se că sistemul său de asistență socială va fi excedat, Berlinul a decis să-și înăsprească condițiile de acces la sistemul de beneficii sociale pentru acești cetățeni prin adoptarea la sfârșitul anului 2016 a unei serii de măsuri care prevedeau că cei care trăiesc în țară fără un loc de muncă nu vor mai avea dreptul la ajutoare sociale înainte de o ședere legală de cinci ani.

Cu toate acestea, persoanele în cauză pot pretinde o indemnizație tranzitorie maximum de o lună până la plecarea lor.

În decizia sa de miercuri dată în cazurile unei femei poloneze și unei bulgăroaice, Curtea Socială Federală din Germania confirmă de fapt o decizie datând din decembrie 2015 care considera drept anticonstituțională excluderea totală a cetățenilor din UE de la beneficiile sociale.

În vizor: noile dispoziții adoptate la sfârșitul anului 2016 care prevăd ca solicitanților de locuri de muncă dintr-o țară membră a UE, care trăiesc pe teritoriul Germaniei, "să li se acorde un ajutor limitat" de maximum o lună. Cu toate acestea, textul prevede excepții cu beneficii mai mari și mai durabile, în special, pentru persoanele aflate într-o situație deosebit de dificilă.

În acest sens, judecătorii consideră că aceste excepții trebuie să devină regulă și că resortisanții din UE au dreptul să primească aceste beneficii mai mult de o lună.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa