Germania: Mii de simpatizanți și adversari ai PEGIDA, pe străzile Dresdei

Germania: Mii de simpatizanți și adversari ai PEGIDA, pe străzile Dresdei

Mai multe mii de simpatizanți și adversari ai mișcării populiste germane PEGIDA, în prima linie a nemulțumirii față de afluxul de refugiați din țară, s-au înfruntat luni seară la Dresda cu ocazia primei aniversări a acestei formațiuni, transmite AFP.

Potrivit mass-media locale și unei universități din oraș, specializată în sondaje, aproape 20.000 de persoane s-au adunat într-o piață din centrul Dresdei la apelul Patrioților Europeni împotriva Islamizării Occidentului (PEGIDA în germană), înființată pe 20 octombrie 2014 în același loc.

Numărul participanților a reprezentat dublul prezenței la mitingurile din ultimele două săptămâni, însă departe de recordul înregistrat de PEGIDA la 12 ianuarie, cu 25.000 de persoane prezente. Organizatorii se așteptau la 50.000 de protestatari.

În același timp, circa 13.000 de contramanifestanți au participat la diferite marșuri în oraș pentru a denunța această mișcare populistă, potrivit estimărilor universității.

"Rezistență! Rezistență!", au scandat simpatizanții PEGIDA sau "Noi suntem poporul!", folosind celebrul slogan al manifestațiilor contra dictaturii comuniste din fostul RDG, de la sfârșitul anului 1989.

"Merkel, afară!", se putea citi pe o pancartă. Cancelarul german a devenit ținta predilectă a simpatizanților PEGIDA din cauza politicii sale de deschidere în fața a sute de mii de migranți în ultimele luni, pe care mișcarea populistă o consideră o amenințare pentru Germania.

Țara așteaptă în 2015 până la un milion de solicitanți de azil, un record.

Liderul PEGIDA, Lutz Bachmann, a afirmat luni seară în fața mulțimii că Angela Merkel este un "dictator" și a cerut ca Dresda — bastion istoric al PEGIDA — să devină "centrul rezistenței" la politica guvernului german.

Contramanifestanții s-au îndreptat spre mitingul PEGIDA, în mijlocul unei importante desfășurări a forțelor de ordine pentru a evita ciocnirile violente între cele două tabere.

O scurtă altercație a avut loc în primele ore ale serii când simpatizanți și adversari ai PEGIDA au aruncat cu artificii unii împotriva celorlalți, înainte ca poliția să disperseze mulțimea, potrivit unui corespondent al agenției France Presse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?