Germania: Ministrul federal de interne, împotriva prezenței demnitarilor turci la mitinguri organizate în țară

Germania: Ministrul federal de interne, împotriva prezenței demnitarilor turci la mitinguri organizate în țară

Ministrul german de interne, Thomas de Maizičre, și-a exprimat duminică opoziția față de prezența miniștrilor turci la mitinguri organizate în Germania în sprijinul referendumului dorit de președintele Recep Tayyip Erdogan, adunări politice aflate în centrul unei crize între Ankara și mai multe țări europene, relatează AFP.

"Personal, nu sunt un partizan al prezenței lor. Nu doresc acest lucru. Campania (electorală) turcă nu are ce căuta aici, în Germania", a declarat Thomas de Maizičre la postul național de televiziune ARD.

Executivul de la Ankara mizează mult pe aceste mitinguri pentru a convinge diaspora turcă din Europa să voteze în favoarea referendumului care urmărește extinderea prerogativelor prezidențiale. În Germania se află cea mai importantă comunitate turcă din lume în afara granițelor Turciei, cu 1,4 milioane de persoane.

Aceste adunări politice sunt însă în centrul unei grave crize diplomatice între Ankara, pe de o parte și Berlin și Haga, de cealaltă parte.

De la începutul lunii, mai multe orașe germane au anulat mitinguri electorale în cursul cărora reponsabili politici turci urmau să ia cuvântul, provocând furia lui Recep Tayyip Erdogan care a calificat anulări ca fiind "practici naziste".

Șeful statului turc a folosit din nou această expresie la sfârșitul săptămânii, când criticat decizia autorităților de la Haga de a împiedica doi miniștri turci să participe la mitinguri în Olanda.

În cursul interviului acordat canalului german, Thomas de Maizičre nu s-a exprimat pentru interzicerea totală a acestor adunări, considerând că un asemenea demers trebuie examinat cu mare atenție.

"Sunt însă limite, limite bine definite, în Codul Penal, de exemplu", a spus el. "Cel care insultă și critică Germania sau ordinea sa constituțională cu rea credință încalcă legea. Iar aici este limita", a subliniat ministrul de interne.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a caracterizat ca "triste și deprimante" acuzațiile de "nazism" formulate președintele Erdogan.

Șefa executivului german a dat asigurări că liderii turci pot veni pentru a face campanie de susținere a referendumului cu condiția ca aceste manifestații să fie anunțate "corespunzător, în termen legal și transparent".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...