Germania nu a luat încă o decizie în privința tancurilor Leopard, spune secretarul american al apărării. Polonia, optimistă

Germania nu a luat încă o decizie în privința tancurilor Leopard, spune secretarul american al apărării. Polonia, optimistă

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reiterat poziția Germaniei potrivit căreia nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, relatează CNN.

Secretarul american al apărării a spus că are un anunț în privința tancurilor americane FOTO EPA-EFE

Pesemne că l-ați auzit pe ministrul german al apărării spunând mai devreme că nu au luat o decizie privind furnizarea de tancuri Leopard", a spus Austin răspunzând la întrebarea unui reporter.

Preocuparea noastră centrală este să ne asigurăm că Ucraina are capacitatea de care are nevoie pentru a avea succes în acest moment. Așa că avem o fereastră de oportunitate din acest moment și până în primăvară ... sau oricând își vor începe operațiunea, contraofensiva. Și asta nu este o perioadă lungă de timp. Trebuie să adunăm capacitățile potrivite", a continuat el.

Austin a revenit la declarațiile sale despre aliații occidentali care trimit arme în Ucraina, precum și la planurile Marii Britanii de a furniza tancuri de luptă.

Polonia, de pildă, continuă să ofere tancuri și va oferi tancuri, iar alte țări vor oferi și ele o anumită capacitate de tancuri. Nu am niciun anunț de făcut cu privire la [tancurile M1 Abrams], iar pe ministrul german al apărării l-ați auzit spunând că nu au luat o decizie cu privire la tancurile Leopard", a declarat el.

Întrebat dacă Germania face suficient pentru a arăta un leadership real în Europa în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a răspuns: "da, dar cu toții putem face mai mult", inclusiv Statele Unite.

"Germania a contribuit foarte mult la această campanie", a spus el, subliniind furnizarea de către Germania de capacități de apărare aeriană și de pregătire a soldaților.

El spune că Berlinul "lucrează mână în mână" cu restul aliaților și că este convins că va continua să fie un aliat de încredere și în viitor.

Întrebat dacă este dezamăgit de poziția Germaniei în ceea ce privește trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, Austin a declarat că obiectivul este de a "oferi capacitatea de care Ucraina are nevoie pentru a avea succes pe termen scurt". El spune că până acum aliații au avut "destul de mult succes" în acest sens, relatează The Guardian.

El a reamintit faptul că Germania a trimis vehicule de infanterie Marder și descrie pachetul de ajutor militar trimis Ucrainei ca fiind "foarte, foarte capabil".

„Sunt convins că le va permite ucrainenilor să aibă succes în viitor. Acest lucru nu depinde de o singură platformă, ci de un efort combinat de armament pe care l-am pus laolaltă și sunt convins că le va oferi ucrainenilor cele mai bune șanse de succes”, a precizat el.

Polonia este optimistă în privința tancurilor Leopard

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat vineri că rămâne optimist că aliații vor ajunge la un acord privind livrările de tancuri Leopard către Ucraina, chiar dacă nu a fost luată încă o decizie.

"Am speranțe, pentru că miniștrii din 15 țări s-au întâlnit astăzi în marja conferinței de astăzi și au discutat despre acest lucru", a declarat Blaszczak reporterilor la Baza Aeriană Ramstein din Germania.

"Împărtășesc punctul de vedere ucrainean... de aici răspunsul Poloniei de a livra echipamente Ucrainei și de a antrena soldații ucraineni la nivel de brigadă înainte de sfârșitul lunii martie", a spus el.

"Sunt convins că formarea acestei coaliții va fi un succes, la fel cum a fost un succes și problema transferului de sisteme Patriot către Ucraina", a spus Blaszczak, adăugând că o discuție pe această temă a mai fost ridicată de Polonia după incidentul din satul Przewodów, în apropiere de granița ucraineană, unde o rachetă a provocat o explozie și a ucis doi civili.

Întrebat dacă Polonia va preda tancurile Leopard de fabricație germană pe care le deține - chiar dacă Berlinul nu va fi de acord - el a spus că va pune această problemă când se va întâlni cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în curând.

"Întâlnirea de astăzi a fost o conversație foarte bună", adăugând că au avut loc discursuri din partea ministrului ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov și a unor lideri militari americani la nivel înalt.

"Am vorbit despre amenințarea activităților imperiale ale Rusiei în Europa și despre faptul că ne putem aștepta la un alt atac asupra Ucrainei. Prin urmare, Kievul ar trebui să fie sprijinit pentru ca Ucraina să poată rezista acestei agresiuni", a spus el.

În cadrul discursului său de la reuniunea de la baza Ramstein, în Germania, Blaszczak a declarat că a anunțat că Polonia va furniza Ucrainei vehicule suplimentare de luptă pentru infanterie și tancuri T-72.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...